E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Андрій Бєляєв, головний спеціаліст відділу правового забезпечення відділення НСПП в Луганській області


Луганськ 25.0321 березня 2014 року, за координацією відділення НСПП в Луганській області, відбулося друге (заключне) засідання трудового арбітражу  по розгляду колективного трудового спору (конфлікту) в Антрацитівському тролейбусному управлінні управління житлово-комунального господарства смт Кріпенський міста Антрацит Луганської області, який  був зареєстрований 10 лютого 2014 року з вимогою найманих працівників щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Враховуючи досвід проведення примирних процедур по вирішенню попередніх колективних трудових спорів (конфліктів) на комунальних підприємствах міськелектротранспорту, Відділенням, на прохання сторін, були  залученні та взяли участь у роботі трудового арбітражу: заступник Антрацитівського міського голови, голова Луганської обласної профспілкової організації працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення та спеціаліст відділу автомобільного, міськелектротранспорту управління інфраструктури та туризму Луганської облдержадміністрації.
У ході роботи трудового арбітражу були заслухані пояснення  представників сторін колективного трудового спору (конфлікту) і вищезазначених органів. 
Представником найманих працівників комунального підприємства під час виступу відзначено, що заборгованість із виплати заробітної плати зменшилася майже на 51% з моменту реєстрації даного спору. При цьому, найманим працівникам не виплачується поточна заробітна плата. Крім того, залишається проблема із рухомим складом, оскільки на лінію виходить лише один тролейбус, що не дає можливості підприємству заробляти перевезенням пасажирів. 
Директор підприємства запевнив, що при проведенні капремонту рухомого складу, можливо відновити графіки виїзду  тролейбусів на лінію, але потрібні  фінансові „вливання”.
З огляду на те, що дане підприємство є комунальним і підпорядковується Антрацитівській  міській раді, була заслухана позиція заступника Антрацитівського міського голови  щодо причин виникнення розбіжності між найманими працівниками та роботодавцем. Однією з головних першопричин виникнення заборгованості із виплати заробітної плати є критичне зменшення кількості рухомого складу, що призвело до  скорочення обсягу перевезень, у тому числі пільгової категорії громадян, що, в свою чергу, спричинило зниження суми субвенції з державного бюджету. Окрім цього, заступником Антрацитівського міського голови відмічено, що на розвиток даного підприємства у поточному році передбачено близько 2 млн. грн. дотацій з місцевого бюджету. Враховуючи передстрайковий стан в Антрацитівському тролейбусному управлінні управління житлово-комунального господарства, з місцевого бюджету підприємству перераховано близько 50 тис. грн. Разом з тим, залишається проблемним надходження цих коштів на рахунок підприємства, оскільки, як правило, тривалий час   вони знаходяться на рахунку місцевого органу держказначейства. 
Взявши до відома пояснення представників сторін колективного трудового спору (конфлікту) та вивчивши матеріали справи, трудовий арбітраж дійшов висновку, що вимога найманих працівників щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати  є обґрунтованою та підлягає задоволенню в розмірі, що залишився непогашеним від суми боргу, яка стало причиною виникнення розбіжності.   
У подальшому відділення НСПП в Луганській області спільно з Луганською обласною організацією профспілок працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення буде контролювати хід виконання рішення трудового арбітражу по даному колективному трудовому спору (конфлікту).