E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

20 березня 2013 року М. Рішняк, начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Кіровоградській області (далі – Відділення) сприяв проведенню організованої Відділенням узгоджувальної зустрічі представників сторін  колективного трудового спору (конфлікту) між найманими працівниками Знам’янського міського комунального підприємства «Шляховик» міста Знам’янка Кіровоградської області та Знам’янським міським комунальним підприємством «Шляховик» міста Знам’янка Кіровоградської області (далі – ЗМКП «Шляховик) зареєстрованого розпорядженням НСПП від 20 лютого 2013 року № 054-р.
В узгоджувальній зустрічі взяли участь О. Іванов та О. Молдова – члени органу уповноваженого представляти інтереси найманих працівників ЗМКП «Шляховик», О. Булах – начальник ЗМКП «Шляховик», А. Заруцький – заступник Знам’янського міського голови.
М. Рішняк, роз’яснив учасникам узгоджувальної зустрічі правові наслідки факту реєстрації НСПП колективного трудового спору (конфлікту) для його сторін і власника – Знам’янської міської ради, необхідності дотримання вимог Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» (далі – Закон). Вказав на обов’язковість їх участі у примирних процедурах.
Члени органу уповноваженого представляти інтереси найманих працівників інформували про хід вирішення вимог. Вони зазначили, що розпочато виконання першої вимоги щодо «погашення боргу перед працівниками підприємства по заробітній платі за липень – листопад 2012 року» та другої щодо «забезпечення працівників підприємства спецодягом, згідно з п. 5 Розділу VII Колективного договору».
О. Булах зазначив, що виконання усіх чотирьох вимог найманих працівників потребує значних коштів. Але стан розрахунків за виконані роботи і послуги на сьогодні незадовільний. Основним замовником щодо утримання доріг і тротуарів, благоустрою території та обслуговування електромереж зовнішнього освітлення, озеленення міста тощо, є Знам’янська міська рада. Тому фінансово-економічний стан підприємства переважно залежить від стану розрахунків за основними напрямками його діяльності. Разом із тим, адміністрація підприємства вживає заходи з оптимізації структури ЗМКП «Шляховик» та підвищення ефективності виробничої діяльності. Проводиться робота щодо укладення договорів з потенційними замовниками. Розглядається питання розширення сфери виробничої діяльності та інших замовників тощо.
А. Заруцький зазначив, що Знам’янська міська рада зацікавлена в ефективній роботі ЗМКП «Шляховик». Це єдине в місті спеціалізоване підприємство, яке виконує роботи і надає соціально важливі послуги, спрямовані за забезпечення належних умов життя мешканців міста. Він вважає, що ситуація, яка виникла на підприємстві є тимчасовим явищем і пов’язана з деякими труднощами у формуванні дохідної частини бюджету міста Знам’янка. Але міська рада вживає заходи спрямовані на подолання дефіциту коштів в бюджеті. З цією метою посилено роботу з платниками податків. Розроблені відповідні заходи і контролюється їх виконання. Висловив думку щодо виконання вимог найманих працівників і забезпечення вирішення спору до кінця першого півріччя 2013 року.
М. Рішняк, підводячи підсумки узгоджувальної зустрічі констатував  наявність соціального діалогу між сторонами спору. Рекомендував сторонам утворити трудовий арбітраж з метою належного розгляду і вирішення спору. Зазначив, що участь Знам’янської  міської ради у вирішенні спору виступає гарантією виконання вимог найманих працівників.
З огляду на позиції сторін, міської ради, існуючі проблеми і можливості їх подолання порадив розробити конкретні заходи та забезпечити контроль за їх виконанням.