E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Галина Кисленко,  головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Луганській області

    

Чергове засідання робочої групи з координації дій місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення податкових та інших надходжень до бюджетів і погашення заборгованості із заробітної плати й соціальних виплат (далі – робоча група), в якому взяла участь начальник відділення НСПП в Луганській області  Мосіна А.М., відбулося 05 грудня 2012 року у приміщенні Луганської облдержадміністрації і було присвячене розгляду стану погашення боргів найманим працівникам підприємств житлово-комунального господарства та бюджетної сфери.

 Не чекати зростання боргів, а вживати заходів, керуючись оперативними прогнозними показниками, - таке доручення дав керівникам профільних управлінь перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський. «Наше завдання - не допустити зростання заборгованості по зарплаті до кінця поточного року та вжити всі заходи щодо погашення існуючої заборгованості», - підкреслив він.
Про загальний стан виплати заробітної плати на підприємствах житлово-комунального господарства розповів начальник Головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Олександр Голуб. Він зазначив, що на підприємствах галузі за місяць борги по зарплаті скоротилися на 218 тис. грн. і становлять 3,8 млн. грн. Зниження заборгованості відбулося на підприємствах ЖКГ Брянки, Краснодона, Первомайська, Перевальська, Стаханова та ряду інших регіонів області. «Ми очікуємо, що до кінця року борги будуть поступово зменшуватися», - заявив Олександр Голуб. Однак, проблеми на підприємствах галузі вирішуються недостатньо ефективно через несумлінне ставлення до проблеми органів місцевої влади та самоврядування. Від акцентував увагу на відсутність з їх боку  належної уваги та відповідальності щодо фінансово-економічного стану комунальних підприємств, що розташовані на їх територіях.
 Згідно п.3 порядку денного з інформацією «Про хід вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), які виникли на підприємствах житлово-комунального господарства», перед присутніми виступила начальник відділення НСПП в Луганській області Анна Мосіна. В ході своєї промови вона звернула увагу членів робочої групи на тривожний стан справ в цій галузі. Лише протягом останніх п’яти місяців на підприємствах ЖКГ виникло 5 колективних трудових спорів, на яких склалася передстрайкова ситуація. Попередити страйки вдалося введенням конфліктної ситуації у правове русло.  По всіх спорах вимогою найманих працівників стало погашення заборгованості із виплати заробітної плати.
Крім того, паралельно з реєстрацією колективних трудових спорів Відділення на 3 підприємствах житлово-комунального господарства здійснювало заходи з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).
За результатами проведених примирних процедур, при координації відділення НСПП, до яких була залучена спеціаліст управління ЖКГ Луганської ОДА, на підприємствах житлово-комунального господарства вдалося погасити 241,7 тис.грн. боргу найманим працівникам, що становить 21% від суми заборгованості - причини виникнення спорів.
Анна Мосіна звернула увагу, що проведення примирних процедур по-перше, відкрило основні причини, що призвели до заборгованості по заробітній платі, по-друге - дозволило на деякий час стабілізувати соціально-трудові відносини і не допустити страйків (а в деяких випадках - їх зупинити); і по-третє - показало рівень відповідальності органів влади за роботу комунальних підприємств.
Враховуючи, що неврегулювання розбіжностей в процесі примирних процедур може призвести до проведення найманими працівниками страйків і деякі трудові колективи житлово-комунального господарства вже налаштовані на їх проведення, начальник Відділення запропонувала, перш за все, привернути увагу і поставити проблемні питання перед керівниками міст, на території яких виникли колективні трудові спори на колегії облдержадміністрації, що має відбутися наступного дня.