E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Б. Піроцький, головний спеціаліст відділення НСПП в Чернігівській області

Захист законних інтересів працівників щодо недопущення порушення законодавства про працю є одним із головних завдань відділення НССП в Чернігівській області (далі – Відділення), особливо в тих галузях, де спостерігається загострення стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ).

Реформа децентралізації в України, та у зв’язку з цим, перерозподіл фінансування закладів бюджетної сфери, передача їх на баланс об’єднаних територіальних громад викликає занепокоєння найманих працівників підприємств, установ та організацій. Особливо це стосується закладів охорони здоров’я, де відбувається оптимізація лікувально-профілактичних закладів, зменшення кількості лікарняних ліжок, скорочення працюючих тощо.

Виходячи із зазначеного, виникають непоодинокі випадки дестабілізації стану СТВ в трудових колективах. До Відділення надходять звернення щодо сприяння у вирішенні конфліктних ситуацій.

Як приклад, можна навести результати роботи щодо стабілізації стану СТВ у комунальному закладі Остерської міської ради Остерська міська лікарня (далі – Лікарня). Загострення СТВ було викликано наявністю заборгованості із заробітної плати та порушенням строків її виплати.

Після звернення трудового колективу Лікарні, Відділення, виконуючи свої повноваження, здійснювало ряд заходів щодо запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту) (далі – КТС(К)): проводилися робочі та узгоджувальні зустрічі із зацікавленими сторонами соціального діалогу, надавалися рекомендації та роз’яснення щодо усунення існуючих дестабілізаційних чинників.

Проте, ігнорування роботодавцем вимог найманих працівників викликало незадоволення працюючих, через що, вони скористалися своїм законним правом на вступ в КТС(К). Відділення, вивчивши всі отримані матеріали, підготувало та направило до НССП відповідне подання.

Відтак, розпорядженням НСПП від 09.10.2017 № 280-р було зареєстровано КТС(К) між найманими працівниками комунального закладу Остерської міської ради Остерська міська лікарня м. Остер Козелецького району Чернігівської області та Остерською міською радою м. Остер Козелецького району Чернігівської області з такими вимогами:

"1. Погасити заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам за червень-серпень 2017 року в сумі 1470522,2 грн.

2. Забезпечити виконання статті 115 КЗпП України "Строки виплати заробітної плати".

3. Виплатити компенсацію втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати відповідно до статті 34 Закону України "Про оплату праці".

4. У відповідності до статей 5, 12 Закону України "Про співробітництво територіальних громад":

– ініціювати співробітництво із Деснянською територіальною громадою;

– забезпечити фінансування комунального закладу Остерської міської ради Остерська міська лікарня".

Відповідно до нормативно-правових актів НСПП, фахівці Відділення надавали рекомендації щодо утворення примирних органів. Сторонам КТС(К) було запропоновано підписати Угоду про утворення трудового арбітражу, так як вимоги найманих працівників відповідають нормам статті 2 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

У зв’язку з відмовою керівництва Остерської міської ради підписувати документи про утворення примирного органу, Відділенням направлені листи щодо відповідальності за порушення законодавства про колективні трудові спори (конфлікти).

За результатами здійснених заходів утворено трудовий арбітраж, який провів 5 засідань із залученням представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, профспілкових організацій та Відділення.

Під час розгляду справи по суті було встановлено, що згідно Закону України "Про Державний бюджет на 2017 рік" передбачено розподіл видатків Державного бюджету України на 2017 рік, де Чернігівській області виділено на утримання медичних закладів лише 15,3 млн. грн., що забезпечує потребу на 47%.

Після перемовин із представниками Чернігівської обласної державної адміністрації, Остерській об’єднаній територіальній громаді Козелецького району було виділено додаткову субвенцію в розмірі 1,3 млн. грн.

У зв’язку із резонансністю КТС(К), проблемні питання неодноразово розглядалися під час засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, куди запрошувалися представники Відділення.

У результаті спільної взаємодії зацікавлених органів і організацій вже до кінця 2017 року погашено заборгованість із заробітної плати та її виплата проводилася відповідно до статті 115 КЗпП України.

Стосовно розбіжностей між найманими працівниками та роботодавцем про співробітництво територіальних громад, питання було винесено на розгляд сесії Остерської міської ради Козелецького району, на якій прийнято позитивне рішення та підписано відповідну угоду.

Загалом, в процесі вирішення КТС(К), що тривало 10 місяців, Відділення спрямовувало свої зусилля для ефективного та конструктивного діалогу для найскорішого задоволення вимог працюючих і покращення їх соціально-економічного становища.

Наприкінці серпня поточного року, представницький орган найманих працівників повідомив про вирішення висунутих вимог та КТС(К) у цілому.

У зв’язку із зазначеним, Відділенням підготовлено та направлено до НСПП подання про зняття з реєстрації КТС(К). Розпорядженням НСПП від 20.08.2018 № 218-р КТС(К) між найманими працівниками комунального закладу Остерської міської ради Остерська міська лікарня м. Остер Козелецького району Чернігівської області та Остерською міською радою м. Остер Козелецького району Чернігівської області знято з реєстрації як вирішений.