E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

Г. Нємова, головний спеціаліст відділення НСПП в Дніпропетровській області

 

17 жовтня 2018 року було проведено чотирнадцяте засідання примирної комісії по вирішенню колективного трудового спору (конфлікту) (далі – КТС(К)) між найманими працівниками та адміністрацією ТОВ "ПРОСКО" смт Просяна Покровського району Дніпропетровської області, який було зареєстровано розпорядженням НСПП від 19.02.2018 №071-р.

Засідання примирної комісії розпочали з обговорення виконання Угоди від 22.03.2018.

Представник роботодавця повідомив, що поточна заробітна плата буде виплачена із затримкою в один тиждень.

Також зазначили, що розпочали здійснюватись виплати заборгованості із виплати заробітної плати тим найманим працівниками, які звільнилися з підприємства.

Що стосується виплат із єдиного соціального внеску, то представник адміністрації зазначив, що вона поступово погашається й вважає, що не має потреби повертатися до цього питання.

Після чого виступила представник найманих працівників, яка виразила занепокоєння всього трудового колективу в зв’язку з тим, що заробітна плата на підприємстві дуже низька, й люди бажають підвищення її розміру на 10-15%.

Також, гостро постає питання обов’язкової виплати одноразової матеріальної допомоги до ювілейних дат, поховання, тощо, як це було до травня 2018 року.

Представники підприємства ТОВ "ПРОСКО" зазначили, що розуміють найманих працівників, але на даний час, власник підприємства замість підвищення заробітної плати надає премії й вважає, що це певною мірою є підвищенням заробітної плати.

Щодо надання одноразової матеріальної допомоги, то її виплата поки що не буде здійснюватись, оскільки на даний час фінансової можливості на її виплату у підприємстві не має. Адміністрація підприємства також зазначила, що відповідно до пункту 3.3.10 Колективного договору виплата здійснюється: "за наявності економічної можливості у підприємства…".

Представник найманих працівників звернула увагу, що наймані працівники вважають, що підвищення заробітної плати їм важливіше за премії, бо премії отримують не всі цеха підприємства й у працівників немає впевненості в тому, що премії будуть виплачувати постійно.

Також представник найманих працівників нагадала, що власник й надалі порушує Колективний договір, а саме такі пункти:

– 3.5.4. – своєчасно забезпечити працівників доброякісним спецодягом, спецвзуттям та засобами  індивідуального захисту відповідно до діючих нормативів (спецодяг наймані працівники до цього часу так й не отримали);

– 3.5.5. – забезпечити своєчасну видачу талонів на молоко або інші рівноцінні харчові продукти працівникам, зайнятим на роботах з шкідливими умовами праці, 1 талон еквівалентне 0,5 літра молока або 0,5 літра кисломолочних продуктів (кефір, простокваша та інше), або 2 яйця, або 100 грамів творогу.

Адміністрація ТОВ "ПРОСКО", в свою чергу, повідомила, що зараз планують взяти заміри у працівників на пошив нового спецодягу і найближчим часом новий спецодяг видадуть усім працівникам.

Що стосується забезпечення видачі талонів, то у підприємства, на даний час, відсутні матеріальні кошти на ці потреби.

На завершення, члени примирної комісії одноголосно прийняли рішення про проведення наступного засідання  01 листопада 2018 року та визначилися з часом початку засідання – на 11.00 годину.

На наступному засіданні примирної комісії розглядатимуть підвищення заробітної плати та виконання пунктів Колективного договору.

Відділення й надалі відслідковуватиме стан соціально-трудових відносин на підприємстві та братиме участь у всіх засіданнях примирної комісії.