E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О.Бульченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

 

17 січня 2019 року на базі Черкаського міського центру зайнятості, проведено семінар для представників суб’єктів господарювання і фізичних осіб-підприємців міста Черкаси з питань оформлення трудових відносин.

У семінарі взяли участь працівники відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), Управління Держпраці у Черкаській області (далі ? Управління Держпраці), центру зайнятості, керівники і працівники суб’єктів господарювання: ПП "Служба режиму безпеки", ТОВ "КомТрансКомплект", ПП "Скай лайн", ТОВ "Логістик-Черкаси", ТОВ "Цетус", ТОВ "Бесте Плюс", ПП "Трансагрохім", ПП "Спецтехагро", ТОВ "Черкаситранслогістик", ТОВ "ТД Молочний край", ТОВ "Техноімпекс", ТОВ "МД Остров", КП "Спортивний комплекс "Будівельник" та інших.

Начальник Управління Держпраці О. Лазарєва поінформувала роботодавців про посилення співпраці органів державної влади в питаннях виявлення фактів застосування нелегальної праці, попередження про відповідальність у разі використання праці найманих працівників без належного оформлення трудових відносин, висвітлила питання проведення інспекційних відвідувань інспекторами праці Управління Держпраці та органами самоврядування, порядку накладення фінансових санкцій, розмір штрафів, передбачених за певні порушення трудового законодавства, порядок оформлення випробувального терміну при прийомі працівника на роботу тощо.

Також О. Лазарєва звернула увагу роботодавців на порядок оформлення трудових відносин, а також відмінності між трудовим договором та договором цивільно-правового характеру. Крім того, наголошено на необхідності офіційного працевлаштування, оскільки лише за умови офіційного укладання трудового договору працівник є соціально захищеним, а роботодавець працює, дотримуючись норм законодавства.

На семінарі присутніх було поінформовано про негативні наслідки порушення трудового законодавства, роз’яснено вимоги законодавства та закликано належно оформляти трудові відносини з найманими працівниками. Роботодавець, який офіційно не оформлює працівників, провокує їх безвідповідальне ставлення до роботи, ухилення від поставлених завдань, неетичну поведінку. Окрім того, за кожного неоформленого працівника законом передбачена штрафна санкція у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, що наразі складає більше 125 тис. грн. за кожного працівника.

Роботодавець повинен укласти з працівником трудовий договір, повідомити територіальний орган Державної фіскальної служби про прийняття особи на роботу, виплачувати працівнику офіційну заробітну плату у повному обсязі, сплачувати за нього єдиний соціальний внесок.

С. Власенко виступив з доповіддю на тему: "Порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" та ознайомив з поняттям "система запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів)", видами примирних процедур, формами та методами взаємодії в ході вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)). Крім того, надав роз’яснення щодо порядку формування вимог найманих працівників та процедури вступу в КТС(К).

Представників суб’єктів господарювання цікавили практичні питання застосування норм чинного трудового законодавства.

Про результати роботи семінару було ознайомлено працівників Відділення на оперативній нараді.