E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

М.Максименко, заступник начальника відділення НСПП в Чернігівській області

Наприкінці грудня минулого року, через ускладнення стану соціально-трудових відносин у ПрАТ "КСК "Чексіл", з метою встановлення реального стану справ, працівниками відділення НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення) проведено ряд узгоджувальних зустрічей із керівництвом та представниками трудового колективу підприємства, фахівцями управління Держпраці у Чернігівській області, головою Новозаводської районної у місті Чернігові ради.

Як з’ясувалося, до складу підприємства входить 6 компаній із загальною кількістю працюючих майже 600 осіб. Проблеми із виплатою заробітної плати є лише на одному підприємстві, де обліковується близько 250 осіб (прострочення заборгованості – 2 місяці). На даний час, сума боргу перед найманими працівниками (з врахуванням податків) складає 4,3 млн. грн.

Підприємство виробляє камвольні та суконні тканини для пошиття одягу різноманітного призначення, а також для військової і корпоративної уніформи.

ПрАТ "КСК "Чексіл", маючи стабільні ринки збуту, щомісяця випускає приблизно однаковий об’єм готової продукції. У більшості випадків, через особливості технологічного процесу виробництва, компанія працює по частковій попередній оплаті від клієнтів. Існують значні кредиторські зобов’язання, як щодо сплати місцевих податків, так і оплати за енергоносії, а головне, щодо погашення кредиту банку. Ці напрямки забирають більшу частину оборотних коштів. Окрім того, значна їх частина йде на 100% передоплату електроенергії.

У зв’язку із порушенням адміністрацією компанії встановлених термінів виплати заробітної плати, передбачених законодавством про працю, більш ніж за один місяць, управлінням Держпраці у Чернігівській області накладено на керівника штраф у розмірі 3-х мінімальних зарплат та рекомендовано здійснити заходи щодо ліквідації боргів.

Згідно позиції органів місцевого самоврядування, незважаючи на всі проблеми, наймані працівники мають отримувати заробітну плату вчасно.

За результатами зустрічей керівників ПрАТ "КСК "Чексіл" та Чернігівської міської ради було досягнуто домовленості щодо проведення переговорів із кредиторами по відтермінуванню сплати окремих фінансових зобов’язань підприємства. Це дасть можливість вивільнені кошти направити, в першу чергу, на заробітну плату. Також, намічені шляхи пошуку нових контрактів, зокрема, серед підприємств оборонного комплексу в Україні і поза її межами.

Зважаючи на те, що утворення та накопичення заборгованості із виплати заробітної плати підвищує імовірність подальшого ускладнення стану соціально-трудових відносин, ПрАТ "КСК "Чексіл" було внесено Відділенням до Бази даних підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності.

Проблемні питання, що існують на підприємстві, винесені на розгляд засідань тимчасової обласної та Новозаводської районної у місті Чернігові комісій з питань забезпечення погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, інших соціальних виплат та контролю за ефективним використанням бюджетних коштів.

Працівниками Відділення, з метою здійснення заходів, в межах повноважень, надані роз’яснення та консультації стосовно вирішення розбіжностей у відповідності до вимог чинного законодавства щодо права найманих працівників на колективний захист своїх інтересів. Надано методичну допомогу щодо процедури вступу до колективного трудового спору відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Відповідні рекомендації були направлені і адміністрації ПрАТ "КСК "Чексіл".

Увагу профспілкового комітету підприємства звернуто на необхідність своєчасного реагування щодо соціального захисту працюючих. Зазначено, що використання всіх передбачених законом процедур допоможе гідно відстояти інтереси трудового колективу.

З метою поінформованості громадськості про конфліктну ситуацію у ПрАТ "КСК "Чексіл", заступником начальника Відділення надано інтерв’ю журналістам телеканалу Чернігів UA та обласного радіо.