E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Бульченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

У рамках Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок Черкаської області та відділенням НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), з метою забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах Черкащини, 25 січня 2019 року за ініціативи Відділення відбулась чергова робоча зустріч начальника Відділення С. Власенка з головою Федерації профспілок Черкаської області П. Шевченком.

Під час зустрічі було обговорено стан та динаміку соціально-трудових відносин (далі – СТВ) на підприємствах Черкаської області, основні проблеми їх розвитку. С. Власенко поінформував П. Шевченка про результати діяльності Відділення у 2018 році щодо запобігання виникненню КТС(К) на підприємствах області, а також сприяння їх вирішенню.

Зокрема, він зазначив, що основними чинниками, що негативно впливали на стан та динаміку розвитку СТВ у 2018 році залишалися заборгованість із виплати заробітної плати, несвоєчасна виплата поточної заробітної плати, невиконання положень колективних договорів.

Заборгованість із виплати заробітної плати та несвоєчасна її виплата стали причинами проведення 2 акцій соціального протесту, взяття на облік в систему запобігання виникненню КТС(К) стану СТВ 29 підприємств, реєстрації 1 колективного трудового спору (далі – КТС(К)) та продовжували викликати напругу у колективах 19 структурних підрозділів ПАТ "Черкасиобленерго".

Сума заборгованості із виплати заробітної плати, яка стала причиною дестабілізації стану СТВ у 2018 році склала 60,5 млн. грн. У результаті здійснення заходів 1 КТС(К) знято з реєстрації як вирішений, 1 вимога щодо невиконання вимог законодавства про працю вирішена, попереджено виникнення 29 КТС(К), усунено 29 чинників дестабілізації стану СТВ, що складає 85,3% від загальної кількості чинників, погашено заборгованості із виплати заробітної плати у сумі 17,6 млн. грн.

Також С. Власенко повідомив, що з метою вирішення вимог найманих працівників у КТС(К) упродовж 2018 року проведено 2 засідання примирної комісії та 235 узгоджувальних зустрічей із сторонами спорів та 104 узгоджувальні зустрічі, спрямовані на запобігання виникненню КТС(К). З метою поглиблення взаємодії у питаннях поліпшення стану СТВ на підприємствах, в установах та організаціях області, у січні-грудні 2018 року Відділенням проводилася робота по укладенню угод про співпрацю. За звітний період укладено 17 таких угод: 16 з галузевими профспілковими організаціями та 1 з управлінням Держпраці у Черкаській області. Робота по укладенню Угод продовжується.

Протягом 2018 року проведено 12 засідань комісії з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців, прийнято 6 рішень про визнання репрезентативними та видані Свідоцтва про підтвердження репрезентативності 6 суб’єктам сторін профспілок.

Голова Федерації профспілок Черкаської області П. Шевченко поінформував про вихід першого номеру електронного формату газети "Профспілкова позиція" Федерації профспілок Черкаської області. Також окремо зупинився на питаннях співпраці із Відділенням, підбив підсумки спільної роботи і подякував за підтримку та сприяння у стабілізації стану СТВ на проблемних підприємствах, в організаціях та установах Черкаської області.

За результатами зустрічі була досягнута домовленість щодо проведення у 2019 році спільних заходів з метою недопущення ускладнення стану СТВ, зокрема, на підприємствах з шкідливими та небезпечними умовами праці.

По закінченню заходу у приміщенні Відділення було проведено робочу нараду, на якій з фахівцями Відділення було обговорено результати робочої зустрічі.