E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Бульченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

 

02 квітня 2019 року, у залі примирних процедур відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), за ініціативи начальника Відділення С. Власенка, на виконання Угоди про взаємодію між Відділенням та Черкаською обласною організацією профспілки працівників охорони здоров'я (далі – Профспілка), відбулось засідання круглого столу за участю фахівців Відділення, голови Профспілки В. Кочубей та профспілкового активу.

Основне питання, що розглядалось на засіданні: "Про ситуацію в галузі охорони здоров'я та захист соціально-економічних прав найманих працівників в умовах реформування галузі".

С. Власенко повідомив учасникам засідання круглого столу, що, здійснюючи свої повноваження у частині моніторингу стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) на підприємствах, в організаціях та в установах області, фахівці Відділення упродовж другого півріччя 2018 року та січня-березня 2019 року вивчали стан СТВ у закладах охорони здоров'я області.

За даними моніторингу, упродовж всього зазначеного періоду основним об'єктивним чинником, що зумовлював виникнення конфліктних ситуацій між найманими працівниками та керівництвом медичних закладів або місцевими органами влади, була реорганізація та зміна підпорядкованості закладів охорони здоров'я. Проте, у зв'язку з розпочатим процесом реформування системи охорони здоров'я в Україні, постало питання щодо припинення діяльності деяких медичних закладів та перепрофілювання інших. Як приклад – державний заклад "Спеціалізована медико-санітарна частина № 14" Міністерства охорони здоров'я України" м. Сміла, який Міністерство охорони здоров'я України передало громаді міста. У свою чергу, депутати міської ради відмовили у фінансуванні видатків на заробітну плату працівникам закладу, чим фактично унеможливили подальшу його діяльність, мотивуючи це надлишком лікарень у місті. І це непоодинокий випадок в області. Також, стан СТВ нестабільний у колективі КЗ "Смілянська міська лікарня імені Тараса Шевченка" Смілянської міської ради" м. Сміла. Відповідно до рішення виконавчого комітету Смілянської міської ради від 28.02.2019 № 77 "Про оптимізацію ліжкового фонду КЗ "Смілянська міська лікарня імені Тараса Шевченка" планується скорочення 60 ліжко-місць цілодобового стаціонарного лікування, із них 40 – терапевтичного і 20 – неврологічного. Натомість, буде створено 35 ліжко-місць денного стаціонару. У зв'язку з цим, у закладі підготовлено наказ про скорочення 35 осіб, який 12.03.2019 переданий на погодження із профспілковим комітетом. Остаточний термін реорганізації заплановано на 14 червня 2019 року. Нововведення, спричинені оптимізацією закладу охорони здоров'я, реорганізацією та зміною фінансування. Дана лікарня у кількості 60 ліжко-місць не може фінансуватися за новим законодавством. Після реорганізації це буде некомерційне комунальне підприємство-поліклініка із денним стаціонаром. Він наголосив, що стан СТВ двох із зазначених закладів охорони здоров'я знаходяться на обліку Відділення з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

Також під час засідання круглого столу С. Власенко зазначив, що Відділення взаємодіє із сторонами СТВ, надає їм відповідні консультації та рекомендації, у межах своїх повноважень реагує на порушення законних прав найманих працівників при здійсненні процедури припинення/реорганізації медичних закладів.

У свою чергу голова Профспілки В. Кочубей повідомила, що у процесі реформування медичної галузі області іноді виникають конфліктні ситуації між працівниками закладів охорони здоров'я, їх керівництвом та місцевими громадами. Вона констатувала, що упродовж вищевказаного періоду до керівних органів профспілок та до неї особисто неодноразово звертались працівники закладів охорони здоров'я області. Конфліктні ситуації у медичних закладах виникали, в тому числі, і в обласному центрі, і в м. Сміла та м. Ватутіне.

В. Кочубей у своєму виступі зазначила, що проблемні питання, які порушували наймані працівники, вивчались спільно із фахівцями управління охорони здоров'я ОДА, органів державної влади та місцевого самоврядування. Особлива увага була приділена збереженню кадрового потенціалу особливо тих медичних працівників, що надають спеціалізовану допомогу, оскільки підвищення рівня оплати праці для них передбачається лише у 2020 році. У низці випадків вдавалось знайти компромісні рішення. Проте, при проведенні сучасної реформи медичної галузі, остаточні рішення щодо функціонування закладів охорони здоров'я, забезпечення їх фінансування можуть приймати лише місцеві громади в особі місцевих рад. У зв'язку із цим, профспілки можуть лише здійснювати громадський контроль за дотриманням прав працівників сфери охорони здоров'я при необхідності, для вирішення конфліктних ситуацій, профспілки звертались і в подальшому будуть звертатись за допомогою до фахівців Відділення.

Враховуючи актуальність розглянутих питань та зважаючи на процеси що відбуваються при реформуванні медичної галузі, С. Власенко запропонував учасникам засідання круглого столу здійснювати постійний обмін інформацією у частині дотримання законних прав медичних працівників та проводити спільні наради щонайменше раз на півроку. У разі звернень до Відділення, його фахівці надаватимуть представникам профспілок та найманим працівникам кваліфіковані консультації та здійснюватимуть відповідні посередницькі дії задля врегулювання конфліктних ситуацій.

По завершенню заходу, з представниками профспілкових організацій було досягнуто домовленості про подальшу співпрацю, а також запропоновано здійснити передплату Бюлетеня НСПП.

За результатами засідання круглого столу, С. Власенко дав доручення фахівцям Відділення здійснювати постійний моніторинг стану соціально-трудових відносин у закладах охорони здоров'я області з метою оперативного реагування на можливе порушення прав найманих працівників у процесі здійснення реформ медичної галузі.