E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

С. Паюк, заступник начальника відділення НСПП в Хмельницькій області

Одним із напрямів роботи відділення НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення) є постійний моніторинг стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) на підприємствах, в установах та організаціях області з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – ЗКТС(К)).

Так, у квітні 2019 року проведено моніторинг стану СТВ у галузі освіти області, як стало відомо педагогічні працівники не завжди задоволенні процесами реорганізації та оптимізації закладів освіти.

Зважаючи на ситуацію, фахівцями Відділення проведено вибірковий моніторинг стану СТВ у закладах освіти окремих об'єднаних територіальних громад області. Результати якого дають підстави прогнозувати, що процес децентралізації та відсутність у об'єднаних територіальних громадах коштів на утримання значної кількості навчальних закладів на фоні зменшення учнівського контингенту зумовлює впровадження режиму жорсткої економії бюджетних коштів у 2019 році, що може спричинити зміну соціально-економічних умов праці і погіршити стан СТВ у закладах освіти області.

Починаючи з 2017 року Міністерство освіти і науки України спільно із Міністерством фінансів України розподіляють лише освітню субвенцію, а повноваження щодо утримання шкіл – сплату комунальних послуг, ремонт, розподіл зарплат технічному персоналу – передані на місця. Як результат, освітня субвенція закриває лише освітню складову, а утримання шкіл лягло на місцеві органи влади.

Так, з метою раціонального використання коштів рішення про ліквідацію або реорганізацію загальноосвітніх навчальних закладів та дошкільних навчальних закладів прийняті у наступних об’єднаних територіальних громадах: Ленковецькій (2 заклади), Війтівецькій (1 заклад), Берездівській (2 заклади), Городоцькій (1 заклад). Разом з тим, більшість об'єднаних територіальних громад області планують розгляд питань про ліквідацію або реорганізацію начальних закладів у травні 2019 року.

За результатами проведеного моніторингу два навчальні заклади: Старобейзимську загальноосвітню школу І-ІІ ступенів Ленковецької сільської ради Шепетівського району та Кривачинецький НВК "Загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад" Війтівецької селищної ради взято Відділенням до бази даних підприємств з підвищеним рівнем конфліктогенності, а стан СТВ на даних підприємствах у систему ЗКТС(К).

З урахуванням вищевикладеного, Відділення продовжує здійснювати увесь комплекс необхідних заходів, спрямованих на усунення ускладнень трудового характеру між найманими працівниками та роботодавцями, що призводять до дестабілізації стану СТВ, а також вживати превентивні заходи з метою запобігання виникненню КТС(К).