E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Атаманюк, начальник відділення НСПП в Полтавській області

Pol1604201915 квітня 2019 року начальником відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) О. Атаманюк прочитано дві тематичні лекції для вперше прийнятих на службу посадових осіб виконавчих органів Шишацької, Засульської, Решетилівської, Гадяцької, Щербанівської об’єднаних територіальних громад (далі – ОТГ).

 

Лекції відбулися на базі Полтавського обласного центру підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій (далі – Центр), відповідно до плану Центру на 2019 рік.

Висвітлювалися теми: "Соціальний діалог – запорука розвитку і функціонування демократичного суспільства", "Колективний трудовий спір відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Практика їх вирішення на Полтавщині. Страйк – поняття та порядок проведення". Матеріали лекцій були проілюстровані слайдами, підготовленими фахівцями Відділення.

Під час висвітлення першої теми О. Атаманюк роз’яснила основні положення Закону України "Про соціальний діалог в Україні", розкрила принципи та форми здійснення соціального діалогу, механізм соціального партнерства, а також доповіла про результати роботи Відділення, спрямованої на забезпечення реалізації соціального діалогу в Полтавській області.

Зокрема, було наголошено, що відповідно до ст. 34 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", до делегованих повноважень органам місцевого самоврядування належать участь у соціальному діалозі, ведення колективних переговорів, укладення територіальних угод, здійснення контролю за їх виконанням, вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) щодо підприємств, установ та організацій, розташованих на відповідній території; повідомна реєстрація в установленому порядку колективних договорів і територіальних угод відповідного рівня.

У ході семінару начальник Відділення поінформувала присутніх про роботу Відділення щодо забезпечення соціального діалогу на територіальному рівні. Зокрема, Відділенням визнано такими, що відповідають критеріям репрезентативності, 19 суб’єктів сторін профспілок та роботодавців. На сьогодні 14 з них підтвердили свою репрезентативність.

Відповідно до другої теми лектор ознайомила слухачів з основними завданнями діяльності НСПП як державного органу, створеного для забезпечення здійснення соціального діалогу, сприяння взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання КТС(К), запобігання виникненню КТС(К), прогнозування виникнення та сприяння своєчасному їх вирішенню відповідно до Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)".

Слухачі з цікавістю сприйняли інформацію про вирішення КТС(К) в Управлінні Національного банку України в Полтавській області та у чотирьох Полтавських ДЮСШ Полтавської обласної організації ФСТ "Україна": з веслування на байдарках і каное, "Молодь", "Юність-1" та "Авангард". На даних прикладах показано, що шляхом залучення до участі в роботі примирних органів широкого кола представників сторін соціального діалогу, місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування значно підвищується ефективність роботи примирних комісій, що й дозволило вирішити КТС(К) в оптимальні строки.

Також, увагу присутніх було зосереджено на 2 КТС(К), зареєстрованих НСПП на ДП "Полтавський КХП" м. Полтава та у РЛП "Кременчуцькі плавні" м. Кременчук, вирішенню яких Відділення сприяє зараз – до участі в примирних процедурах залучені представники державної влади та органів місцевого самоврядування.

Особливу увагу присутніх було зосереджено на необхідності дотримання обов’язкових умов при здійсненні конституційного права на страйк, а також наголошено на наявності обмежень під час організації страйків та відповідальності за їх проведення з порушеннями законодавства України.

Наголошено, що завдяки превентивним діям Відділення в останні роки на Полтавщині не було зафіксовано жодного страйку, а акції соціального протесту з економічних мотивів відбувалися в межах правового поля. Зокрема, розглядалася акція протесту, проведена звільненими працівниками підприємств групи ТОВ "Гадячсир" в м. Гадяч в лютому 2019 року.

      Під час лекцій О. Атаманюк дала відповіді на поставлені запитання, відмітила активність слухачів та висловила надію на подальшу співпрацю ОТГ з Відділенням.