E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

   22 січня 2020 року в приміщенні відділення НСПП в Черкаській області (Відділення) відбулася нарада-семінар з трудовими арбітрами та незалежними посередниками НСПП на тему: "Результати роботи Відділення у 2019 році та основні завдання щодо вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), запобігання їх виникненню та прогнозування розвитку стану соціально-трудових відносин на 2020 рік". У нараді взяли участь фахівці Відділення, трудові арбітри НСПП О. Бульченко, О. Нікіпелов, В. Чередніченко, І. Анашкевич та незалежний посередник НСПП Д. Теплов.
       Начальник Відділення С. Власенко ознайомив присутніх з результатами роботи Відділення за 2019 рік. Зазначив, що упродовж 2019 року Відділення сприяло вирішенню 28 колективних трудових спорів (конфліктів) (КТС(К)) та врегулюванню 41 конфліктної ситуації (КС).
    Невиконання вимог законодавства про працю, зокрема, щодо гарантій при укладенні, зміні та припиненні трудових договорів (контрактів) найманих працівників, нормування і оплати праці та охорони праці залишалися основними розбіжностями між сторонами соціально-трудових відносин (СТВ).
        Заборгованість із виплати заробітної плати у сумі 17,4 млн грн та несвоєчасна виплата поточної заробітної плати стали причинами виникнення у 2019 році 27 КС та проведення акції соціального протесту найманими працівниками закладів охорони здоров’я м. Умань (загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати, яка стала причиною виникнення КС, врегулюванню яких сприяло Відділення у 2019 році, склала 57,4 млн грн).
     З метою вирішення вимог найманих працівників у КТС(К) упродовж минулого року проведено 8 засідань примирних комісій та 85 узгоджувальних зустрічей зі сторонами спорів, а також 117 узгоджувальних зустрічей, спрямованих на запобігання виникненню КТС(К).
     Результатом роботи Відділення стало вирішення 32 вимог найманих працівників у 26 КТС(К) та врегулювання 36 КС, погашення заборгованості із виплати заробітної плати в сумі 44,3 млн грн (77,2% від загальної її суми, що була причиною виникнення КС).
      Головний спеціаліст Відділення Л. Єжель доповіла про роботу Відділення щодо проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб'єктів сторін профспілок та організацій роботодавців відповідно до Закону України "Про соціальний діалог в Україні" та стан укладення Угод про співпрацю з галузевими профспілковими організаціями та територіальним органами.
   Головний спеціаліст В. Драгомерецька ознайомила присутніх з прогнозом Відділення щодо розвитку СТВ, ймовірності виникнення КТС(К) на І півріччя 2020 року. Зазначила, що відповідно до проведеного аналізу, слід відзначити збереження дії розбіжностей, які призводитимуть до виникнення КС, перш за все, на підприємствах будівельної галузі, житлово-комунального господарства та в закладах охорони здоров'я області. Найбільш вірогідне виникнення КС та КТС(К) в містах Черкаси, Умань, Сміла та в Черкаському районі.
    У обговоренні стану СТВ в колективах конкретних підприємств, установ та організацій області взяли участь голова Черкаської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення, трудовий арбітр НСПП І. Анашкевич та директор відокремленого підрозділу "Ременерго" ПАТ "Центренерго", незалежний посередник НСПП Д. Теплов.
      Під час наради-семінару були визначені шляхи подальшої співпраці Відділення з трудовими арбітрами та незалежними посередниками НСПП.