E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Атаманюк, заступник начальника відділення НСПП в Полтавській області

 

Характерним прикладом взаємодії відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) зі сторонами соціального діалогу є проведення робочих зустрічей. Основною метою яких є постійне взаємне інформування про загострення стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) у конкретних трудових колективах різних галузей економіки.

Так, 13 вересня 2017 року, у рамках Угоди про співпрацю із Полтавською обласною радою профспілок, у приміщенні Відділення відбулася робоча зустріч заступника начальника Відділення О. Атаманюк з головою та юристом обласної організації профспілки працівників державних установ України (далі – Профспілка).

Під час зустрічі відбувся обмін думками з найбільш актуальних для працівників державних установ Полтавщини соціально-економічних та правових питань, пошук шляхів їх вирішення у співпраці Профспілки з Відділенням.

О. Атаманюк зазначила, що у 2017 році Відділення сприяло врегулюванню дестабілізаційного чинника у Крюківській районній адміністрації виконавчого комітету Кременчуцької міської ради з питання внесення змін до колективного договору. Завдяки своєчасно наданим Відділенням консультаціям та рекомендаціям сторонам СТВ вдалося в короткий термін вирішити дане питання та стабілізувати стан СТВ в колективі установи.

У свою чергу, голова Профспілки І. Богуш поінформувала про виникнення напруження в колективі Управління з питань цивільного захисту Полтавської облдержадміністрації щодо визнання та забезпечення безперешкодної діяльності первинної профспілкової організації службовців цивільного захисту м. Полтава. В даній установі функціонують дві первинні профспілкові організації та певна частина працівників управління не є членами жодної з них.Під час зустрічі було обговорено ситуацію, що виникла між профспілками щодо спільного представницького органу при обговоренні та підписанні колективного договору в установі тощо.

З метою надання юридичної допомоги з питань дотримання вимог чинного законодавства, голові та юристу Профспілки рекомендовано вивчити питання з посиланнями на норми КЗпП України, Закони України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності», «Про колективні угоди та договори», підготувати і направити запит до Управління Держпраці у Полтавській області щодо правової оцінки порушених у зверненні питань, провести зустріч із сторонами конфлікту та колективом. Також було детально роз’яснено положення Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» в частині визначення сторін колективного трудового спору та формування і затвердження вимог найманих працівників.

Наприкінці зустрічі була досягнута домовленість про подальшу тісну співпрацю Відділення з Профспілкою, направлену на збереження соціальної стабільності та запобігання виникненню конфліктних ситуацій у трудових колективах державних установ на Полтавщині.