E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

К. Бадьон, завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Одеській області

Od26102017У рамках Меморандуму про співпрацю між Об’єднанням організацій роботодавців Одеської області та відділенням НСПП в Одеській області (далі – Відділення) з метою об’єднання зусиль, спрямованих на захист прав сторін соціального діалогу, Відділенням налагоджена та постійно вдосконалюється взаємодія з організаціями роботодавців області в питаннях сприяння поліпшенню стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та своєчасного їх вирішення, зниження рівня конфліктогенності.

25 жовтня 2017 року відбулось розширене засідання правління міської та обласної організацій роботодавців у якому взяв участь начальник Відділення О. Шрамков.

На засідання були запрошені представники соціальних партнерів: голова Одеської обласної організації роботодавців (далі – ОООР), співголова тристоронньої соціально-економічної ради області Л. Шемякін , голова Федерації профспілок Одеської області В. Буратинський, в. о. голови комітету Федерації роботодавців України з питань захисту бізнесу та прав власності О. Вачаєв, заступник директора Департаменту регіональної та організаційної роботи Федерації роботодавців України І. Андрійчук та інші.

На порядку денному засідання розглядалось питання збереження робочих місць, скорочення рівня безробіття, підвищення заробітної плати, виконання заходів по працевлаштуванню молоді на підприємствах міста.

Доповідач – Генеральний директор Одеської міської організації роботодавців (далі – ОМОР) Є. Дрозд відзначив, що за останній час в місті і області відбувається стрімке скорочення робочих місць через зупинку і ліквідацію промислових підприємств. На сьогоднішній день через непрофесійні дії органів центральної влади зупинено роботу ПАТ "Одеський припортовий завод", де працювало понад 4000 чоловік, продовжує простоювати ПАТ "Одеський нафтопереробний завод", де працювало близько 1300 чоловік, зупинило роботуТОВ "Енергія й газ Україна", де працювало понад 100 осіб. Йде відтік професіональних кадрів, на підготовку яких потрібні роки.

Повільними темпами відбувається відновлення соціального партнерства з обласною державною адміністрацією на рівні районних центрів та міст обласного підпорядкування.

Відсутність тісних зв’язків з Федерацією роботодавців України, взаємного інформування і спільних дій не дозволяє роботодавцям Одещини в рамках соціального партнерства ефективно вирішувати питання захисту інтересів підприємств та найманих працівників, адже основним завданням Організацій було і є захист прав та інтересів її членів, їх трудових колективів.

У свою чергу, голова ОМОР Ю. Шендеровський, наголосив, що скорочення промислового виробництва у місті, зупинка міських, містоутворюючих підприємств та зростання заборгованості із виплати заробітної плати, зростання рівня безробіття вимагає невідкладних, більш скоординованих спільних зусиль з керівництвом міста Одеси та області в цілому, Федерацією профспілок Одеської області, обласною організацією роботодавців, Відділенням у справі зміцнення соціально-економічного потенціалу, розвитку соціально-трудових відносин.

Начальник Відділення О. Шрамков у своїй промові зосередив увагу присутніх на двох аспектах – соціальному діалозі та стані соціально-трудових відносин на підприємствах міста Одеси.

Після жвавого обговорення цих проблемних питань розширене засідання ОМОР та ОООР постановило:

– Виконавчим дирекціям ОМОР та ОООР спільно з генеральною дирекцією Федерації роботодавців України здійснити невідкладні заходи щодо відновлення взаємного інформування і взаємодії, співпраці в рамках розвитку соціального партнерства.

– Виконавчим дирекціям ОМОР та ОООР разом з їх соціальними партнерами до кінця року провести аналіз стану промислових підприємств міста та області, спільно з їх керівниками підготувати пропозиції щодо збереження промислового потенціалу, робочих місць, виведення підприємств з кризового стану. Пропозиції направити в Федерацію роботодавців України.

– Доручити виконавчій дирекції ОМОР разом з керівництвом "Одеського припортового заводу" підготувати пропозиції щодо виведення підприємства з кризового стану. Пропозиції направити в Федерацію роботодавців України для розгляду їх на засіданні Кабінету Міністрів України і прийняття відповідних рішень.

– З огляду на важливість збереження робочих місць в місті та області, запропонувати Федерації роботодавців України ініціювати питання звіту Міністра палива та енергетики на засіданні тристоронньої ради соціально-економічного партнерства по перспективі відновлення роботи ПАТ Одеський нафтопереробний завод, ТОВ "Енергія і газ Україна", проведення повної інвентаризації та погашення заборгованості по заробітній платі трудовому колективу.

Заключна частина засідання була присвячена питанням удосконалення соціального діалогу у місті Одесі. Представники Федерації роботодавців України подякували присутнім на заході за конструктивну співпрацю та висловили побажання щодо подальшого співробітництва з метою забезпечення соціальної стабільності на Одещині.