E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

О. Атаманюк, начальник відділення НСПП в Полтавській області

 

 

Pol14122017У рамках Угод про співпрацю між відділенням НСПП в Полтавській області (далі – Відділення), Головним територіальним управлінням юстиції у Полтавській області та кафедрою управління персоналом і економіки праці вищого навчального закладу Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» (далі – ПУЕТ), за ініціативи Відділення, 12 грудня 2017 року на кафедрі управління персоналом і економіки праці ПУЕТ відбувся спільний семінар-тренінг для студентів ІІ та ІV курсів (всього 35 осіб) на тему: «Правове забезпечення соціального діалогу».

У роботі семінар-тренінгу взяла участь начальник Відділення О. Атаманюк та виступила з лекцією на тему: «Реалізація права на захист соціально-трудових відносин». Матеріали лекції були проілюстровані слайдами, підготовленими Відділенням.

Мета семінар-тренінгу – донесення інформації до студентів з погляду практичного вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) (далі –КТС(К))в сучасних умовах та ознайомлення із загальнонаціональним правопросвітницьким проектом «Я МАЮ ПРАВО!».

Відкрив захід доцент, кандидат економічних наук, викладач кафедри управління персоналом і економіки праці ПУЕТ, арбітр НСПП О. Боровиков, до роботи семінару долучилися доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри Т. Костишина та заступник начальника управління – начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Л. Токарєва.

У своєму виступі О. Атаманюк на конкретних прикладах розповіла про переваги вирішення конфліктів на підприємствах шляхом вступу в КТС(К) відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» (далі – Закон) та підкреслила важливість опанування майбутніми працівниками підприємств, установ, закладів правових знань для вирішення трудових конфліктів легітимним шляхом, використовуючи правові засоби захисту своїх прав та законних інтересів. Увага присутніх була зосереджена на питаннях, що потребують ретельної підготовки на початковій стадії конфліктної ситуації, а саме на формуванні та затвердженні вимог найманих працівників, подачі і строків розгляду власником даних вимог та моменту виникнення КТС(К). Наводилися найбільш типові порушення норм статей Закону, які допускаються сторонами конфліктів на всіх стадіях врегулювання КТС(К).

Для засвоєння матеріалу О. Атаманюк запропонувала вирішити практичні завдання, в яких слухачам на конкретних прикладах конфліктних ситуацій було поставлено умову сформувати вимоги до роботодавця, прийняти рішення в який спосіб їх затвердити та визначитися з представницьким органом найманих працівників. З поставленими завданнями студенти впоралися.

У ході тренінгу велася жива дискусія між доповідачем та слухачами з питань, які обговорювалися, зокрема, практичні ситуації під час вирішення КТС(К) на підприємствах, направлення конфліктної ситуації в правове русло, висунення вимог найманих працівників тощо.

Також студенти отримали кваліфіковані відповіді на запитання, які їх цікавили та буклети Відділення: «Соціальний діалог – шлях до подолання соціально-трудових конфліктів», «Реалізація права на захист соціально-трудових відносин», «Реалізація права на страйк та відповідальність за порушення законодавства про колективні трудові спори (конфлікти)».

Наприкінці заходу начальник Відділення вручила почесну грамоту НСПП за вагомий внесок у розвиток правової культури серед учасників соціально-трудових відносин, сприяння вирішенню КТС(К) та розвиток соціального діалогу в Україні арбітру НСПП, доценту, кандидату економічних наук, викладачу кафедри управління персоналом і економіки праці ПУЕТ О. Боровикову.