E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О.Бульченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Черкаській області

26 лютого 2018 року, за ініціативи відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), в приміщенні Черкаської обласної організації профспілки працівників соціальної сфери України (далі – Профспілка), відбулася робоча зустріч начальника Відділення С. Власенка з головою Профспілки Л.Веселовською.

Під час зустрічі відбувся обмін думками з найбільш актуальних для працівників соціальної сфери Черкащини соціально-економічних та правових питань, пошук шляхів їх вирішення у співпраці Профспілки з Відділенням.

Л.Веселовська зазначила, що до складу Профспілки входять первинні профспілкові організації працівників управлінь праці та соціального захисту населення, територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центрів зайнятості, будинків-інтернатів, тобто в структурі Профспілки нараховується 78 окремих первинних профспілкових організацій, в тому числі 4 – об’єднаних, до складу яких входять 11 первинних профспілкових організацій.

Профспілкою на постійній основі проводяться семінари-тренінги для працівників органів соціального захисту. Вони тим більше необхідні, оскільки сьогодні у зв’язку з процесом децентралізації, створенням об’єднаних територіальних громад у людей виникає немало запитань з приводу подальшої роботи соціальних служб, їх участі в реформах.Профспілка приділяє велику увагу підвищенню фахового рівня працівників соціальної служби, організації конкурсів професійної майстерності, оздоровленню членів профспілкових організацій та членів їхніх родин, спільному дозвіллю.

За словами Л. Веселовської, конфліктних ситуацій на підприємствах соціальної сфери не виникало. Водночас, соціальні працівники занепокоєні тими змінами, що наразі відбуваються у соціальній сфері, адже у процесі децентралізації, повноваження фінансування соціальної сфери були передані місцевим бюджетам, не кожен з яких спроможний забезпечити утримання закладів соціальної сфери. Тому голова Профспілки вважає, що реформування соціальної сфери вимагає від профспілкових органів бути всебічно інформативно забезпеченими та юридично підкованими, з метою попередження негативних наслідків для працівників установ, закладів та організацій соціального захисту.

Окрему увагу було приділено обговоренню основних положень Закону України "Про соціальний діалог в Україні". Начальник Відділення зазначив, що репрезентативність сприяє більш ефективному веденню соціального діалогу і нагадав, що підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців здійснюється один раз на п’ять років.

С. Власенко зробив акцент на важливості активізації колективно-договірного врегулювання трудових та соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки і підкреслив важливість підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин, формування необхідних знань щодо колективного захисту своїх прав та інтересів у правовому полі.

Наприкінці зустрічі була досягнута домовленість щодо укладення Угоди про співпрацю між Відділенням та Профспілкою та підкреслено важливість співпраці, направленої на збереження соціальної стабільності та запобігання виникненню конфліктних ситуацій у трудових колективах соціальної сфери Черкащини.