E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

С. Демченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

10 травня 2018 року відповідно до плану роботи відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) проведено дистанційний семінар-нараду у якому взяли участь фахівці Відділення, 9 арбітрів і 2 посередники НСПП.

На порядку денному були розглянуті питання щодо результатів роботи Відділення за січень-квітень 2018 року щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)) та сприяння їх вирішенню, запобігання проведенню акцій соціального протесту та страйків, а також питання взаємодії з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування щодо розвитку соціального діалогу в містах і районах області.

Захід відкрив начальник Відділення А. Хімчак, який ознайомив присутніх з основними показниками роботи Відділення за січень-квітень 2018 року та поінформував про стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) в колективах підприємств, де Відділення здійснювало заходи, спрямовані на запобігання виникненню КТС(К).

Було зазначено, що з початку поточного року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 27 випадків ускладнення стану СТВ, по яких було взято на облік 27 чинників, які стосувались несвоєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Причиною виникнення випадків ускладнення стану СТВ стала заборгованість із виплати зарплати в сумі 247,1 млн. грн.

З метою поліпшення стану СТВ, фахівцями Відділення з початку року проведено 87 узгоджувальних зустрічей зі сторонами. Упродовж січня-квітня 2018 року, за сприяння Відділення, було погашено 54,2 млн. грн. заборгованості із виплати заробітної плати.

Крім того, Відділення продовжує сприяти вирішенню 4 КТС(К), в яких найманими працівниками висунуто 14 вимог. Упродовж квітня були зняті з реєстрації два КТС(К), оскільки підприємства, де вони зареєстровані, знаходяться на тимчасово окупованих територіях України, що унеможливлює проведення примирних процедур.

Начальник Відділення окремо зосередив увагу учасників семінару на періодичному загостренні стану СТВ на підприємствах вугледобувної галузі через виникнення заборгованості із виплати заробітної плати. Основною причиною є недофінансування підприємств галузі, що спричиняє підвищення рівня протестної активності найманих працівників.

Заборгованість із виплати заробітної плати на активних підприємствах Донецької області станом на 01.04.2018 склала 446,5 млн. грн., у т. ч. перед найманими працівниками державних вугледобувних підприємств – 59,8 млн. грн. (13,3%).

Також А. Хімчак окреслив основні напрями роботи Відділення на 2018 рік щодо стабілізації стану СТВ на підприємствах, в установах та організаціях Донецької області.

Згідно порядку денного з інформацією про результати роботи Відділення за січень-квітень 2018 року щодо запобігання проведенню акцій соціального протесту та страйків виступив головний спеціаліст Відділення С. Демченко. Він поінформував про те, що початок 2018 року у Донецькій області був відмічений підвищенням рівня протестної активністі найманих працівників. Так, за період лютий-квітень 2018 року Відділенням було зафіксовано проведення 5 акцій соціального протесту, з яких 2 – мітинги, 1 – стихійний страйк, 1 – невихід на поверхню та 1 – припинення роботи. Акції соціального протесту відбувалися на ДП "Мирноградвугілля" та ДП "Селидіввугілля", на яких НСПП зареєстровані КТС(К), та на ПРАТ "МК "Азовсталь".

Головними причинами, що спонукають найманих працівників до вжиття крайніх засобів вирішення своїх вимог залишається невиконання положень колективних договорів та законодавства про працю щодо дотримання строків виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї.

На нараді також було обговорено питання щодо стану розвитку соціального діалогу в містах і районах області.

Учасники семінару обмінялись думками та надали пропозиції, які будуть враховані у подальшому в практичній діяльності.

По закінченню заходу начальник Відділення подякував всім присутнім за участь у семінарі та висловив сподівання на подальшу взаємодію.