E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А. Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

 

31 липня 2018 року у приміщенні Донецької облдержадміністрації відбулось чергове засідання Донецької обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – Комісія) під керівництвом голови Комісії – першого заступника голови Донецької ОДА Є. Вілінського, в якому взяв участь начальник відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) А. Хімчак.

До порядку денного засідання Комісії були включені питання:

– розгляд результатів роботи районних комісій з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат Добропільського, Костянтинівського, Олександрівського, Покровського, Ясинуватського районів за 2017 та І півріччя 2018 року;

– про стан і перспективи погашення заборгованості із виплати заробітної плати, ЄСВ та заборгованості з податків і зборів перед бюджетом підприємств: КП "Житлово-водопостачальне господарство Очеретинської селищної ради" та Донецької філії ДП "Регіональні електричні мережі".

На засіданні Комісії були присутні представники місцевих органів виконавчої влади та керівники підприємств.

Є. Вілінський окреслив питання порядку денного та запропонував розглянути результати роботи районних комісій й окремих підприємств, які мають заборгованість із заробітної плати і запрошені на засідання Комісії.

Директор Департаменту соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації О. Токарева надала інформаційні дані по кожному району щодо заборгованості із виплати заробітної плати.

Голови районних комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати звітували щодо роботи своїх комісій та надавали пояснення причин виникнення заборгованості із заробітної плати.

Голова Добропільської районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати Д.  Кірносов доповів про проведені у І півріччі 2018 року 4 засідання. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності наразі відсутня.

Голова Костянтинівської районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати О. Ісаков доповів про проведені комісією 8 засідань, на яких заслухано 47 керівників підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати мають 3 підприємства, з яких 1 – активне підприємство та 2 – банкрути.

Сума заборгованості по підприємствам міста станом на 01.07.2018 склала 14 млн. грн. Основний боржник – державне науково-виробниче підприємство "Кварсит", засновником якого є державний концерн "Укроборонпром".

Причина виникнення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємстві – відсутність замовлення на продукцію підприємства (виробництво зброї та боєприпасів). Погашення заборгованості із заробітної плати можливе при отриманні державного замовлення від Міністерства оборони України.

Голова Покровської районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати А. Шишко доповів про проведені комісією у звітному періоді 13 засідань, на яких заслухано 84 керівника підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати на підприємствах усіх форм власності наразі відсутня.

Голова Олександрівської районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати В. Давимука доповів про проведені комісією 18 засідань, на яких заслухано 17 керівників підприємств-боржників. Заборгованість із заробітної плати по підприємствам міста станом на 01.01.2018 складала 231 тис. грн., а на 01.07.2018 – вже 544 тис. грн. Найбільшу заборгованість із заробітної плати перед працівниками має рибгосп Олександрівський ПАТ "Донрибкомбінат".

В. Давимука зауважив, що рибгосп Олександрівський є структурною одиницею ПАТ "Донрибкомбінат", яке на теперішній час перебуває в тяжкому фінансовому стані. Ринками збуту рибної продукції є оптові замовники, великі супермаркети, але вони вже мають постійних постачальників. Комбінату, в умовах конкурентної боротьбі, неможливо підвищувати ціну на ставкову рибу. Недостатність коштів перешкоджає придбанню рибопосадкового матеріалу.

На об’єми реалізації продукції впливає багато факторів, які не підлягають обліку, зокрема, погодні умови, оскільки рибницькі господарства страждають від високого рівня ризику. Перед підприємством існує дебіторська заборгованість за реалізовану продукцію. Планується продаж залишків рибопосадкового матеріалу коропа та товстолоба. Отримані кошти, в першу чергу, будуть спрямовані на виплату заробітної плати. Реальний вихід із даної ситуації – це стати підприємством-учасником тендеру на державне замовлення продукції ПАТ "Донрибкомбінат".

Голова Ясинуватської районної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати С. Добряк доповів про проведені Комісією 18 засідань, на яких заслухано 21 керівника підприємств-боржників.

Заборгованість із заробітної плати по підприємствам міста станом на 01.01.2018 складала 600 тис. грн., на 01.07.2018 – 591 тис. грн.

Найбільшу заборгованість із заробітної плати перед працівниками має комунальне підприємство "Житлово-водопостачальне господарство Очеретинської селищної ради", керівник якого заслуховувався на 12 засіданнях комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Для вирішення питання фінансової підтримки підприємства Ясинуватською РДА та Очеретинською селищною радою було вирішено надати фінансову допомогу на збільшення статутного капіталу підприємства, який передбачає виділення коштів на ведення господарської діяльності та на енергоносії.

Щодо заборгованості по податкам та ЄСВ виступали представники Головного управління Пенсійного фонду України у Донецькій області та Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області.

Керівник КП "Житлово-водопостачальне господарство Очеретинської селищної ради" Є. Гончаров доповів про причини виникнення заборгованості із заробітної плати на підприємстві, а саме: висока енергоємність, знос водоводів, мала чисельність споживачів. Підприємством розроблений та затверджений графік погашення заборгованості із виплати заробітної плати в повному обсязі до кінця 2018 року.

З початку поточного року Очеретинською селищною радою надавалася фінансова допомога, яка була направлена частково на виплату боргу по заробітній платі, а також на енергоносії та податки.

З доповіддю про економічний і фінансовий стан, причини виникнення заборгованості із виплати заробітної плати виступив директор Донецької філії ДП "Регіональні електричні мережі" В. Вагіс. Заборгованість із заробітної плати працівникам філії виникає у зв’язку із невиконанням договірних зобов’язань із сплати за спожиту електроенергію великими споживачами – підприємствами державної вугледобувної промисловості, такими як ДП "Селидіввугілля", ДП "Мирноградвугілля", ДП "Торецьквугілля", ДП "Вугільна компанія "Краснолиманська". Підприємством проводиться претензійно-позовна робота, але Законом України "Про відновлення платоспроможності державних вугледобувних підприємств" введено мораторій на примусове стягнення заборгованості з вугледобувних підприємств до 01.01.2019 року. Добровільно сплачувати борги боржники відмовляються.

Несплата поточного споживання електроенергії вищевказаними боржниками призвела до виникнення кредиторської заборгованості перед оптовим постачальником електроенергії – ДП "Енергоринок", у зв’язку з чим всі надходження коштів від постачання електроенергії спрямовуються на погашення такої кредиторської заборгованості. За таких обставин підприємство самостійно вирішити дану проблему не може, а тому просить облдержадміністрацію сприяти у вирішенні даної проблеми.

Начальник відділення А. Хімчак зазначив, що на підприємствах вугледобувної промисловості державної форми власності існує значна заборгованість із заробітної плати в сумі 415 млн. грн., з якої особливо велику заборгованість має ДП "Селидіввугілля", де не виплачена заробітна плата за квітень, травень і червень поточного року.

Враховуючи ситуацію, яка склалася із виплатою заборгованості із заробітної плати на підприємствах вугледобувної промисловості, членами Комісії було запропоновано провести окрему нараду під головуванням першого заступника голови Донецької ОДА Є. Вілінського за участю керівників підприємств вугледобувної промисловості, представників місцевих органів виконавчої влади, органів нагляду та контролю, а також відділення НСПП в Донецькій області.

По закінченню заходу начальник Відділення провів робочу нараду, на якій працівники Відділення були ознайомлені з результатами розглянутих на засіданні питань та прийнято рішення про взяття підприємств-боржників в систему запобігання виникненню КТС(К).