E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

 

А.Головчанська, головний спеціаліст відділення НСПП в Донецькій області

 

29 серпня 2018 року відповідно до плану роботи відділення НСПП в Донецькій області (далі – Відділення) проведено дистанційний семінар-нараду з завідуючими інформаційно-консультаційних центрів НСПП (далі – ІКЦ).

У семінарі взяли участь фахівці Відділення та представники позаштатних інституцій НСПП – завідуючі ІКЦ 6 міст та 6 районів Донецької області.

На порядку денному розглядалися питання щодо взаємодії Відділення з ІКЦ в містах і районах області та місцевими органами влади, органами місцевого самоврядування з питань соціального діалогу, запобігання виникненню колективних трудових спорів (далі – КТС(К)) та моніторингу підприємств, де відмічаються колективні звернення, страйки і акції соціального протесту, а також стосовно роботи примирної комісії щодо розгляду КТС(К) між найманими працівниками Донецького обласного управління водних ресурсів та комісією з реорганізації Донецького обласного управління водних ресурсів.

Відкрив захід начальник Відділення А. Хімчак, який привітав учасників семінару і ознайомив з основними показниками роботи Відділення за січень-серпень 2018 року та поінформував про стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) в колективах підприємств, де Відділення здійснювало заходи, спрямовані на запобігання виникненню КТС(К). Так, з початку 2018 року Відділенням проводилась робота по врегулюванню 58 випадків ускладнення стану СТВ, по яких було взято на облік 68 чинників ускладнення, які стосувались несвоєчасної виплати поточної заробітної плати та погашення заборгованості з неї. Причиною виникнення випадків ускладнення у звітному періоді стала заборгованість із виплати зарплати в сумі 307 млн. грн.

У результаті постійної взаємодії зі сторонами СТВ та органами місцевого самоврядування, упродовж січня-серпня 2018 року було погашено заборгованості із заробітної плати, яка стала чинником ускладнення стану СТВ, у сумі 81 млн. грн.

Упродовж звітного періоду знято з обліку 33 випадки ускладнення стану СТВ у зв’язку із врегулюванням чинників дестабілізації.

У серпні поточного року взято на облік 6 випадків ускладнення стану СТВ із чинником дестабілізації щодо заборгованості із заробітної плати перед найманими працівниками в сумі 24 млн. грн. Найбільшу суму заборгованості мають підприємства вугледобувної галузі, і, як наслідок, це призвело до протестних дій найманих працівників. Працівники відокремлених підрозділів ДП "Мирноградвугілля" у серпні поточного року провели 2 акції соціального протесту у формі пікетування та невиходу на поверхню. Основною вимогою шахтарів було погашення заборгованості із заробітної плати за червень-липень 2018 року.

Відділенням продовжується робота щодо сприяння вирішенню 4 КТС(К), в яких найманими працівниками висунуто 15 вимог.

А. Хімчак надав рекомендації представникам позаштатних інституцій щодо здійснення соціального діалогу в містах і районах області та роботи тристоронніх соціально-економічних рад.

Продовжив роботу семінару провідний спеціаліст Відділення Р. Таран, який поінформував про реєстрацію КТС(К) між найманими працівниками Донецького обласного управління водних ресурсів та комісією з реорганізації Донецького обласного управління водних ресурсів, за результатом звернення працівників вищезазначеної державної установи щодо порушення їх прав при реорганізації. У рамках КТС(К) була створена примирна комісія та визначено повноважних представників з кожної сторони. За участі фахівців Відділення примирною комісією проведено 6 засідань. На одне із засідань примирної комісії було запрошено представника Головного управління Держпраці у Донецькій області для надання консультацій та роз’яснень сторонам спору положень законодавства про працю під час проведення реорганізації юридичної особи.

Після проведених засідань примирної комісії прийнято підсумкове рішення та визначено, що з 4 вимог, висунутих найманими працівниками, вимоги № 2, № 3 і № 4 мають бути виконані упродовж певного часу, а вимога № 1 виконана повністю, тому розпорядженням НСПП в серпні поточного року перша вимога у КТС(К) знята з реєстрації як вирішена.

Далі начальник Відділення обговорив з учасниками семінару питання щодо колективних звернень громадян, які працюють на підприємствах, де можливі ускладнення стану СТВ, особливо звернув увагу на прояви протестних дій найманих працівників підприємств міст і районів області, які призводять до проведення стихійних акцій соціального протесту, страйків і наголосив на необхідності швидкого реагування місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування на ці події.

У заключному слові А. Хімчак підбив підсумки та подякував всім за роботу щодо забезпечення соціальної злагоди між сторонами СТВ та висловив сподівання щодо подальшої взаємодії задля врегулювання причин соціального напруження у трудових колективах підприємств, установ, організацій області.