E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Бубнова,головний спеціаліст відділення НСПП в Одеській області

Od07092018У рамках Угоди про співпрацю між Федерацією профспілок Одеської області та відділенням НСПП в Одеській області (далі – Відділення) з метою забезпечення соціальної стабільності у трудових колективах Одещини, 07 вересня 2018 року за ініціативи Відділення відбулась чергова робоча зустріч начальника Відділення О. Шрамкова зголовою Федерації профспілок Одеської області В. Буратинським.

Під час зустрічі було обговорено стан та динаміку соціально-трудових відносин на підприємствах Одеської області, основні проблеми їх розвитку.

О. Шрамков поінформував В. Буратинського про результати діяльності Відділення у першому півріччі 2018 року щодо запобігання виникненню конфліктних ситуацій на підприємствах області, а також сприяння їх вирішенню.

Також О. Шрамков ознайомив з моніторинговими дослідженнями Відділення, звернувши увагу на підприємства, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності.

Як і у попередні роки, основним чинником дестабілізації соціально-трудових відносин залишається наявність значної суми заборгованості із виплати заробітної плати.

Станом на 01 серпня 2018 року загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 51,7 млн. грн., з неї 13,6 млн. грн. припадало на економічно активні підприємства. Заборгованість працівникам економічно активних підприємств у липні 2018 року збільшилась на 22%.

Сторони зазначили, що основна частина заборгованості економічно активних підприємств міста належить державним підприємствам.

Основними причинами заборгованості є відсутність обігових коштів на підприємствах, різке зменшення обсягів замовлень або їх відсутність, скорочення ринку збуту, недофінансування держпідприємств та банкрутство.

Під час обговорення О. Шрамков звернув увагу на стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах міста Одеси.Станом на 01 серпня 2018 року заборгованість по заробітній платі в Одесі склала близько 45 млн. грн. або 86% від загальної заборгованості по Одеській області.

У той же час, сторони зазначили як позитивний момент відсутність заборгованості із виплати зарплати протягом тривалого періоду на підприємствах комунальної форми власності міста Одеси.

О. Шрамков повідомив, що з метою покращення соціального клімату у трудових колективах Одещини, необхідне активне відстоювання трудових прав найманих працівників на своєчасне отримання заробітної плати, у взаємодії з усіма сторонами соціального діалогу.

За результатами зустрічі була досягнута домовленість щодо проведення спільних заходів з метою недопущення ускладнення стану соціально-трудових відносин, зокрема, на тих підприємствах, що мають заборгованість із заробітної плати.

По закінченні заходу у приміщенні Відділення було проведено робочу нараду, на якій з фахівцями Відділення було обговорено результати робочої зустрічі.