E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Бульченко, головний спеціаліст відділення НСПП у Черкаській області

У вересні 2018 року проведений аналіз стану соціально-трудових відносин у комунальній установі "Ватутінська міська лікарня" м. Ватутіне.

 

У ході проведення аналізу, відбулася бесіда з головним економістом КУ "Ватутінська міська лікарня" Т. Онищук та головою профкому І. Маковоз, які повідомили, що упродовж останніх років спостерігається несприятливий стан з медичним забезпеченням громадян та фінансуванням цієї сфери, а реформи у медичній галузі проходять повільно.

Нова медична реформа, яка стартувала з 1 квітня та, яка почала діяти з 1 липня п. р., поки що не запрацювала у повному обсязі. На даний час міський бюджет неспроможний у повному обсязі забезпечити фінансування лікарні, тому існує загроза виникнення тривалої заборгованості із виплати заробітної плати Крім того, можливе значне вивільнення чисельності найманих працівників, що створює додаткову соціальну напругу у трудовому колективі.

Так, з липня 2018 року в установі виникла заборгованість із виплати заробітної плати, сума якої станом на 01.09.2018 складає 808,1 тис. грн. За липень виплачено лише 12% від суми заборгованості, найближчим часом очікується виплата ще 44% від заборгованості за липень. Причиною виникнення заборгованості є складний фінансовий стан, через недостатнє фінансування медичної установи з державного та місцевого бюджетів. Кошторис на 2018 рік ще у січні 2018 року був затверджений із дефіцитом коштів на виплату заробітної плати. У зв’язку з виникненням заборгованості, стан соціально-трудових відносин у колективі нестабільний.

У ході аналізу сторонам соціально-трудових відносин надані необхідні роз’яснення та консультації щодо повноважень Національної служби посередництва і примирення у цілому та відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), зокрема, та запропоновано, у разі загострення стану соціально-трудових відносин, звернутися до Відділення.

Комунальну установу "Ватутінська міська лікарня" внесено у базу даних підприємств області, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності, з метою подальшого моніторингу стану соціально-трудових відносин.