E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

І. Гавара, головний спеціаліст відділення НСПП в Хмельницькій області

У рамках Угоди про співпрацю між відділенням НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення) та Федерацією профспілок Хмельницької області (далі – ФПХО) 19 вересня 2018 року начальником Відділення Т. Бабич проведено робочу зустріч з головою ФПХО Г. Харьковським.

 

На початку зустрічі, начальник Відділення відмітила, що упродовж січня-серпня 2018 року Відділення та ФПХО тісно співпрацювали у питаннях сприяння вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), запобігання їх виникненню та стабілізації стану соціально-трудових відносин (далі – СТВ) у трудових колективах підприємств, установ, організацій Хмельниччини.

Крім того, особливу увагу учасники робочої зустрічі зосередили на обговорені ситуації щодо виникнення значної суми заборгованості із виплати заробітної плати у закладах галузі охорони здоров’я м. Шепетівки.

Так, начальник Відділення поінформувала голову ФПХО, що ще у травні місяці поточного року виявлено ускладнення стану соціально-трудових відносин у Вузловій лікарні станції Шепетівка та Шепетівській центральній районній лікарні (далі – Вузлова лікарня, Шепетівська ЦРЛ), яке виникло в зв’язку з приєднанням Вузлової лікарні до Шепетівської ЦРЛ. Зазначені медичні заклади перебували на обліку Відділення у системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – ЗКТС(К)) у зв’язку із зміною істотних умов праці.  

Поряд з цим, у вересні фахівцями Відділення проведений аналіз стану СТВ у зазначених медичних закладах, за результатами якого виявлено значну заборгованість із виплати заробітної плати у двух лікарнях одночасно. Так, встановлено, що протягом липня-серпня 2018 року у Шепетівській ЦРЛ та Вузловій лікарні сума боргу перед працівниками станом на 01.09.2018 складає майже 9 млн. грн. Важке фінансове становище спричинило погіршення стану СТВ серед медперсоналу цих закладів та стало причиною для повторного взяття лікарень на облік Відділення у систему ЗКТС(К).

У ході зустрічі Г. Харьковський зауважив, що причиною виникнення вищезгаданої заборгованості став обмежений та недостатній обсяг медичної субвенції, що виділяється з державного бюджету місцевим бюджетам на утримання медичних закладів, а також дефіцит фінансового ресурсу в районному бюджеті, оскільки вказаною субвенцією не передбачено фінансування Вузлової лікарні станція Шепетівка.

За наведених вище обставин голова ФПХО поінформував, що з метою сприяння у вирішенні важкої ситуації у лікарнях Шепетівки, Народний депутат О. Герега звернувся до Міністерства фінансів України з листом, в якому вносить пропозицію внести зміни до державного бюджету на 2018 рік та виділити додаткові кошти з медичної субвенції на фінансування вищезазначених медичних закладів задля подальшого погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Підсумком проведеної зустрічі стала домовленість начальника Відділення та голови ФПХО про відстеження та пошук шляхів вирішення ситуації, що склалась у Вузловій лікарні та Шепетівській ЦРЛ. Водночас, учасники зустрічі висловили надію на подальшу плідну співпрацю щодо врегулювання СТВ та узгодження напрямів спільної діяльності, які сприятимуть стабільності СТВ у колективах підприємств, установ, організацій Хмельницької області.