E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

В. Скаржинець, головний спеціаліст відділення НСПП в Рівненській області

Відділенням НСПП в Рівненській області (далі ? Відділення) в жовтні 2018 року проведений моніторинг стану соціально-трудових відносин в трудових колективах Рівненської дирекції залізничних перевезень Укрзалізниці. Під час моніторингу працівники Відділення провели робочу зустріч із головою Територіального комітету профспілки залізничників і транспортних будівельників А. Протащуком, на якій обговорено стан соціально-трудових відносин (далі ? СТВ) в трудових колективах залізничників в умовах реформування Укрзалізниці.

На зустрічі визначені основні проблеми, які впливають на стан СТВ. Як зазначив голова теркому профспілки, Укрзалізниця запланувала здійснити часткове закриття об’єктів, що мають невеликі об’єми роботи, та, зокрема, на Рівненщині 10 залізничних станцій, що здійснюють роботи із вантажних перевезень. Відповідно, це може призвести до вивільнення частини найманих працівників, що в перспективі може погіршити стан СТВ.

Окрім цього, у ВСП "Рівненська дирекція залізничних перевезень" Укрзалізниці склалась критична ситуація з укомплектуванням штату робітничих професій через велику плинність кадрів. Так, з початку 2018 року звільнилося понад 117 осіб і станом на 20.10.2018 в дирекції не укомплектовано 42 штатні одиниці гостродефіцитних професій основного виробничого персоналу – складачів поїздів, регулювальників швидкості руху вагонів, чергових по станції. У зв’язку з цим виникла необхідність залучення працівників до роботи у вихідні дні понад місячну норму робочого часу (за 9 місяців 2018 року робочий час у вихідні дні по дирекції склав 3991 людино-годин). Основною причиною звільнення працівників є розмір заробітної плати, що значно менший, ніж середньомісячна заробітна плата по області.

Водночас, попри вищезазначені проблеми, стан СТВ в переважній більшості трудових колективів залізничників області залишається стабільним. Сприяє цьому і робота територіального комітету профспілки в напрямі соціально-економічного захисту спілчан, здійснення громадського контролю за дотриманням трудового законодавства, а також наполегливі дії, завдяки яким відбулось підвищення тарифних ставок і посадових окладів працівникам, вирішення проблем з оплатою відпрацьованих робочих годин працівникам на лінійних станціях дирекції.

Під час зустрічі працівники Відділення надали роз’яснення положень Законів України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" та "Про соціальний діалог в Україні" членам теркому профспілки, з метою розв’язання можливих протиріч правовим способом. Окрім цього, досягнуто домовленості підтримувати постійний зв'язок та обмін інформацією про стан СТВ в трудових колективах залізничників.