E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Ю. Запорожченко, головний спеціаліст відділення НСПП в Миколаївській області

Mik08112018На виконання пункту 5.9 плану роботи Національної служби посередництва і примирення (далі – НСПП), затвердженого Наказом НСПП від 26 грудня 2017 року № 145, 07 листопада 2018 року відділенням НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) спільно з юридичним факультетом Чорноморського національного університету імені Петра Могили (далі – Університет) було проведено навчальний семінар на тему: "Узагальнення досвіду Національної служби посередництва і примирення у напрямку здійснення посередництва і примирення під час вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) та забезпечення здійснення соціального діалогу в Україні". Учасниками навчального семінару стали студенти юридичного факультету Чорноморського національного університету імені Петра Могили.

Зі вступним словом до присутніх звернувся декан юридичного факультету Університету Д. Січко, який зазначив про позитивний досвід співпраці Відділення з юридичним факультетом і акцентував увагу на тому, що проведення такого семінару дає можливість студентам дізнатися про реалізацію соціального діалогу на практиці і роль профспілкових органів у трудових колективах, а також довідатися про практичні аспекти вирішення КТС(К).

Начальник Відділення О. Євченко поінформувала присутніх про діяльність НСПП, її основні завдання та функції. Також, у своєму виступі акцентувала увагу на важливості соціального діалогу, зокрема, звернула увагу на Закон України "Про соціальний діалог в Україні", який визначає правові засади організації та порядку ведення соціального діалогу в Україні з метою вироблення та реалізації державної політики, регулювання трудових, соціальних, економічних відносин та забезпечення підвищення рівня і якості життя громадян, соціальної стабільності у суспільстві.

Кандидат юридичних наук, доцентУніверситету, трудовий арбітр НСПП О. Валецька, зі свого боку зазначила про позитивний досвід співпраці Відділення та юридичного факультету. Під час виступу акцентувала увагу на важливості примирних процедур, зокрема, на вирішенні КТС(К) трудовим арбітражем.

Важливу роль при реєстрації та під час вирішення КТС(К) відіграють профспілки, які займають активну позицію у захисті трудових прав найманих працівників ? наголосила заступник голови Миколаївської обласної ради професійних спілок, трудовий арбітр НСПП Л. Онищенко. Водночас, вона зосередила увагу на практичні аспекти діяльності профспілок.

Також звернула увагу на співпраці Відділення та Миколаївської обласної ради профспілок, зокрема, проведення робочих зустрічей з представниками профспілкових організацій і трудових колективів.

Співпраця здійснюється у різних напрямах і має на меті захистити права трудящих та врегулювати конфліктні ситуації.

У ході навчального семінару студентами юридичного факультету Університету було розглянуто наступні теми: "Соціальний діалог як дієвий механізм врегулювання соціально-економічних та трудових правовідносин", "Аналіз окремих повноважень профспілок як сторони соціального діалогу", "Організація роботодавців як одна із головних сторін соціального діалогу".

Під час семінару виникало багато дискусійних питань, адже тема ? актуальна і потребує вивчення.

З метою подальшої реалізації спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової культури, О. Євченко і декан юридичного факультету Університету Д. Січко домовилися про подальшу співпрацю та проведення спільних заходів.