E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О. Вітровий, головний спеціаліст відділення НСПП в Хмельницькій області

Khm14112018

 

У листопаді 1998 року, відповідно до статті 15 Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)" Президентом України, було утворено Національну службу посередництва і примирення (далі – НСПП) як постійно діючий держаний орган, покликаний сприяти поліпшенню соціально-трудових відносин (далі – СТВ), запобігати виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (далі – КТС(К)), прогнозувати та сприяти своєчасному їх вирішенню, здійснювати посередництво під час вирішення таких спорів (конфліктів).

У той час на території Хмельницької області забезпечення виконання цих завдань покладалось на Західне регіональне відділення НСПП з центральним представництвом у місті Львові. Проте, практика вирішення КТС(К) на виробничому та територіальному рівнях засвідчила потребу удосконалення діяльності НСПП, а тому указом Президента України від 30 грудня 2000 року в Автономній Республіці Крим та областях були утворені відділення НСПП.

Зокрема, з січня 2001 року у Хмельницькій області свої повноваження здійснює структурний підрозділ НСПП – відділення НСПП в Хмельницькій області (далі – Відділення), діяльність якого спрямована на запобігання виникненню КТС(К) шляхом вдосконалення системи превентивних заходів з метою недопущення розвитку конфліктних ситуацій, а в разі їх виникнення, здійснення посередництва у їх вирішенні.

У результаті діяльності Відділення щодо запобігання виникненню КТС(К) за 20 років вдалося попередити переростання у колективні трудові спори (конфлікти) 388 конфліктних ситуацій.

Разом з тим, упродовж 1998-2001 років на території області зафіксовано 27 КТС(К), вирішенню яких сприяло Західне регіональне відділення НСПП, а за період роботи Відділення (2001-2017 та січень-жовтень 2018 років) кількість таких спорів становить 51.

Усього за 20 років роботи НСПП на Хмельниччині було вирішено 78 КТС(К), що для невеликої аграрної області, де практично відсутні потужні промислові підприємства, є досить вагомим показником. Найбільша кількість КТС(К) зареєстрована у 2000, 2005 та 2015 роках (4-9 спорів на рік).

Участь у зазначених КТС(К) взяли майже 25,2 тис. найманих працівників із 145 вимогами, більшість яких виникали щодо встановлення нових або зміни існуючих соціально-економічних умов праці та виробничого побуту, а також невиконання вимог законодавства про працю.

Одним із основних чинників дестабілізації стану СТВ, що був причиною виникнення розбіжностей між найманими працівниками і роботодавцями, була заборгованість із виплати заробітної плати.

У взаємодії з органами місцевої виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, профспілками та організаціями роботодавців, у КТС(К), вирішенню яких сприяло Відділення, було погашено 100,8 млн. грн. заборгованості із виплати заробітної плати, що була причиною виникнення КТС(К).

Одною із важливих складових у діяльності Відділення є спрямування його роботи на взаємодію з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями роботодавців та профспілок.

З цією метою Відділенням укладено 10 Угод про співпрацю та взаємодію, зокрема, з Федерацією профспілок Хмельницької області, галузевими профспілковими організаціями працівників культури, охорони здоров’я, житлово-комунального господарства, будівництва, об’єднанням роботодавців Хмельницької області. Готовність до подальшої співпраці у стабілізації соціально-трудових відносин висловили інші зацікавлені структури, з якими заплановано укласти подібні угоди.

Після вступу у дію Закону України "Про соціальний діалог в Україні" в 2011-2014 р.р. проведено 28 засідань комісії Відділення з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

За результатами цієї роботи визнано репрезентативними 26 організацій профспілок, 1 організацію роботодавців Хмельницької області та 1 об’єднану організацію роботодавців Хмельницької області, уповноваженим представникам яких, видані свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності на територіальному рівні.

Після закінчення 5-тирічного терміну свідоцтва про відповідність критеріям репрезентативності, у 2016-2018 роках проведено 26 засідань комісії Відділення з проведення оцінки відповідності критеріям репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців, за результатами яких 24 організації профспілок, 1 організація роботодавців Хмельницької області та 1 об’єднана організація роботодавців Хмельницької області підтвердили репрезентативність, про що головам організацій видані відповідні свідоцтва.

Впроваджуючи норми Закону України "Про соціальний діалог в Україні", з метою об’єднання зусиль сторін, спрямованих на поліпшення стану СТВ, запобігання виникненню КТС(К), сприяння їх своєчасному вирішенню, Відділення спрямовує свою діяльність на підвищення рівня правової обізнаності сторін соціального діалогу на територіальному рівні, шляхом проведення навчально-практичних семінарів, виступів на радіо і телебаченні та опублікуванням статей, аналітичних матеріалів у друкованих виданнях.

Істотний внесок у поліпшення стану СТВ у колективах області та забезпечення оперативного інформування конфліктних ситуацій, здійснюють представники позаштатних інституцій НСПП – завідувачі 26 інформаційно-консультаційними центрами НСПП, які діють у 20 районних центрах та 6 містах обласного значення; 11 трудових арбітрів та 4 незалежних посередника.

Виконуючи покладені на Службу завдання, Відділення і надалі буде захищати соціально-економічні права найманих працівників і сприяти покращенню взаємодії сторін соціального діалогу, з метою підвищення рівня соціальної стабільності у Хмельницькій області та й у державі в цілому.