E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

М. Максименко, в. о начальника відділення НСПП в Чернігівській області

З початку поточного року через наявність заборгованості із виплати заробітної плати, стан соціально-трудових відносин (далі – СТВ) ПрАТ "Чернігівський завод радіоприладів" перебуває на обліку відділення НСПП в Чернігівській області (далі – Відділення) в системі запобігання виникненню КТС(К).

На погіршення фінансового становища вплинула несплата контрагентами підприємства заборгованості за поставлену продукцію та виконані роботи. Це призвело до неплатоспроможності ПрАТ "Чернігівський завод радіоприладів" у відносинах з постачальниками та виникненню боргових зобов’язань перед найманими працівниками та бюджетом.

У зв’язку із зазначеним, Відділенням були підготовлені та направлені листи-рекомендації до керівника й голови профспілкового комітету підприємства, голови Деснянської районної у місті Чернігові ради з метою вжиття спільних заходів щодо врегулювання конфліктної ситуації. У процесі подальшого проведення моніторингу, зацікавленим сторонам надавалися відповіді на запити, роз’яснення згідно вимог чинного законодавства.

Незважаючи на заходи, що проводилися місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування і профспілками, ситуація в трудовому колективі майже не змінилась. За інформацією начальника управління економіки та фінансів товариства заборгованість із виплати заробітної плати станом на 12.11.2018 у порівнянні із початком 2018 року збільшена майже на 50% та становить 3,9 млн. грн.

Враховуючи негативну динаміку, стан справ неодноразово був предметом розгляду на засіданнях тимчасової обласної і Деснянської районної комісій з питань погашення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких керівнику підприємства надані доручення й рекомендації щодо шляхів вирішення проблемних питань, вжиття конкретних додаткових заходів по ліквідації чинників дестабілізації та попереджено про можливу відповідальність за невиконання соціальних зобов’язань.

У ПрАТ "Чернігівський завод радіоприладів" періодично проводилися перевірки дотримання роботодавцем законодавства про працю, у результаті яких були винесені численні приписи на вжиття заходів по погашенню боргів.

Враховуючи намір найманих працівників ПрАТ "Чернігівський завод радіоприладів" – перекривати дорогу державного значення, з метою недопущення стихійного розвитку подій, 07 та 13.11.2018 фахівцями Відділення проведені узгоджувальні зустрічі із головою профспілкового комітету підприємства під час яких надані рекомендації по врегулюванню існуючих проблемних питань відповідно до норм Закону України "Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)". Запропоновано провести загальні збори трудового колективу, де буде розглянуто можливі шляхи стабілізації стану СТВ та виходу із критичної ситуації, пов’язаної із заборгованістю із виплати заробітної плати. Наголошено на обов’язковості дотримання чинного законодавства щодо вирішення розбіжностей, що виникли через процедуру вступу в КТС(К). Про стан справ на підприємстві поінформовано голову Чернігівської обласної ради І. Вдовенка.

За результатами проведеної роботи вдалося зменшити напруженість у трудовому колективі.

Відділення й надалі відслідковуватиме стан справ на підприємстві та у разі загострення ситуації невідкладно інформувати відповідні органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.