E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

О.Турчинська, головний спеціаліст відділення НСПП в Рівненській області

Відповідно до укладеної угоди про співпрацю 21 листопада 2018 року відбулась робоча зустріч заступника начальника відділення НСПП в Рівненській області (далі – Відділення) Т. Фокіної із головою Рівненської обласної організації Профспілки працівників освіти і здоров’я України Ю. Кравцем.

 Під час зустрічі був обговорений стан соціально трудових відносин (далі ? СТВ) в галузі освіти. Голова галузевої профспілки поінформував про основну проблематику СТВ галузі. Зокрема, була звернута увага на проблему із забезпечення та використання освітньої субвенції на оплату праці педагогічним працівникам. Зауважив, що в окремих районах та містах області мають місце факти, коли не вистачає фінансування освітньої субвенції аби забезпечити до кінця року виплату заробітної плати, тоді як в інших місцевих бюджетах є достатньо таких коштів, що інколи штучно накопичуються за рахунок зменшення належних педагогам доплат та надбавок.

Окремо зазначив, що 20 листопада 2018 року відбулось засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради Рівненської області з порядком денним: "Про хід виконання зобов’язань, взятих Сторонами в територіальній Угоді за 9 місяців 2018 року" в ході якого була внесена пропозиція до рішення тристоронньої ради:

? звернутися до розпорядників коштів освітньої субвенції (Міністерства освіти і науки України) з проханням виділення коштів з резерву для місцевих бюджетів з метою недопущення заборгованості із зарплати, уникнення соціальної напруги в педагогічних колективах;

? сприяти максимальному використанню затверджених обсягів освітньої субвенції на 2018 рік, вживати заходів щодо недопущення штучної економії видатків освітянської субвенції (зменшення виплат надбавок за престижність праці, надбавки за складність роботи, винагороди за сумлінну працю) тощо, з тим, щоб її невикористані залишки спрямувати в наступному році на інші потреби закладів освіти.

Окрім цього, обговорювався стан СТВ у галузі освіти Дубровицького району. Відділенням було взято на облік з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) стан СТВ на територіальному рівні та чинники дестабілізації з питань невиконання законодавства про працю між Дубровицькою районною організацією профспілки працівників освіти та Управлінням освіти, молоді та спорту Дубровицької районної державної адміністрації. Голова профспілки повідомив, що у листопаді місяці представницька група Дубровицького району була на прийомі у Голови Рівненської ОДА О. Муляренка з проханням виділення додаткових субвенцій з обласного бюджету на забезпечення заробітної плати найманих працівників освіти до кінці 2018 року. Наразі відповідей не надходило.

У свою чергу Т. Фокіна зазначила, що з метою покращення соціального клімату у трудових колективах освітян Рівненщини, необхідне активне відстоювання трудових прав найманих працівників у взаємодії з усіма сторонами соціального діалогу.

Т. Фокіна наголосила на важливості вирішувати розбіжності шляхом вступу в колективний трудовий спір (конфлікт) для захисту своїх інтересів та розв’язання конфлікту у межах правового поля.

Результати зустрічі були обговорені у Відділенні з метою врахування у подальшій роботі.