E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Відділення НСПП в Полтавській області

Відповідно до завдань, визначених Положенням про Національну службу посередництва і примирення, затвердженого Указом Президента України від 17 листопада 1998 року №1258/98 (з наступними змінами), відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення), взаємодіє в межах своєї компетенції з обласною державною адміністрацією, обласною радою профспілок, обласним об’єднанням організацій роботодавців. Відтак, 3 грудня 2014 року начальник Відділення Сергій Замицький провів робочу зустріч з виконуючим обов’язки голови облдержадміністрації Олегом Пруглом, під час якої відбулося обговорення Прогнозу розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) в області у першому півріччі 2015 року (далі – Прогноз).

Начальник Відділення наголосив, що основними факторами, які впливатимуть на соціальний настрій членів трудових колективів промислових підприємств є: значне зменшення обсягів виробництва продукції, скорочення робочого часу та чисельності працюючих, часткова або повна зупинка окремих підприємств, несвоєчасна виплата заробітної плати та накопичення зарплатних боргів. Враховуючи, що значна частина товаровиробників області (особливо машинобудівників) були орієнтовані на ринки країн Митного союзу, прогнозується погіршення стану соціально-трудових відносин та накопичення протестного потенціалу в цих трудових колективах. До таких підприємств відносяться насамперед: ПАТ «Полтавський автоагрегатний завод», ПАТ «Полтавахіммаш», ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод», ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «Кременчуцький автоскладальний завод» та інші.

Серед трудових колективів підприємств, що здійснюють свою діяльність в сфері будівництва, найбільш конфліктогенними вбачаються філії ДП «Полтавський облавтодор» ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», де існує заборгованість із виплати заробітної плати. Відділення взаємодіє з представниками сторін соціально-трудових відносин філій та обласною державною адміністрацією, стримує наміри найманих працівників вдатися до

незаконних акцій протесту. Сергій Замицький повідомив, що Національною службою посередництва і примирення з 9 жовтня 2014 року зареєстровано колективний трудовий спір між профспілкою працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України та Кабінетом Міністрів України. Це сприятиме вирішенню вимоги найманих працівників щодо виплати заборгованої заробітної плати коштом бюджету. Проте зараз керівники філій облавтодору постали перед необхідністю самотужки залучати замовників та формувати обсяги роботи в умовах конкуренції. Це може призвести до утворення нової заборгованості, порушень умов колективного договору й зростання протестного потенціалу.

У Прогнозі наголошено, що зменшення обсягів податкових надходжень, що відбуватиметься на фоні зростання тарифів на комунальні послуги та вартості енергоносіїв ускладнюватиме в першому півріччі 2015 року дотримання термінів виплати заробітної плати працівникам закладів і підприємств, що фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів. Відтак, прогнозується виникнення соціального напруження у КП «Полтаваелектроавтотранс» і КП «Кременчуцьке тролейбусне управління», які залежать від можливості відповідних міських рад надати фінансову допомогу. Відділення також не виключає виникнення з початку року трудових конфліктів у закладах бюджетної сфери, насамперед тих, які фінансуються сільськими і селищними радами.

Окремо начальник Відділення і керівник облдержадміністрації обговорили проблеми ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод», де в порушення колективного договору і галузевої угоди роботодавець оголосив про скорочення 70% штату, та обласного комунального підприємства «Аеропорт-Полтава», де виникла заборгованість із заробітної плати через неготовність депутатів обласної ради прийняти рішення про надання фінансової допомоги. Відділення прогнозує виникнення на цих підприємствах колективних трудових спорів та вже надає представникам сторін соціально-трудових відносин необхідні консультації.

На завершення зустрічі Олег Пругло, з метою здійснення заходів реагування на прогнозні застереження Відділення, надав керівникам відповідних структурних підрозділів облдержадміністрації письмові доручення.

Також Прогноз Відділення наданий головам обласного об’єднання організацій роботодавців та обласної ради профспілок.