E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сенько Н.І., завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування


Відділення Національної служби посередництва і примирення в Закарпатській області згідно Положення про Національну службу посередництва і примирення здійснює заходи із запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяє взаємодії сторін соціально-трудових відносин у процесі врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів), якщо такі виникли.

При виявленні загострення стану соціально-трудових відносин на суб’єктах господарювання Відділення негайно проводить всі можливі заходи з метою врегулювання його ще на доконфліктній стадії розвитку. Одним із методів врегулювання стану соціально-трудових відносин являється проведення «круглих столів» за участю всіх учасників сторін соціального діалогу.

Для уникнення можливих ускладнень стану соціально-трудових відносин у трудових колективах області Відділення проводить прогнозування виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та сприяє своєчасному їх вирішенню, забезпечує здійснення соціального діалогу та вироблення узгоджених пропозицій щодо розвитку соціально-економічних та трудових відносин на суб’єктах господарювання, сприяє підвищенню правової культури учасників соціально-трудових відносин.

Прикладом роботи Відділення являється проведення однієї із таких зустрічей працівників Відділення з директором ДП «Виконавчої дирекції по ліквідації ДП «Солотвинський солерудник» Поштуком О.З. та головою профспілкового комітету Коломійцем В.К. Під час зустрічі проаналізовано причини і передумови загострення стану соціально-трудових відносин на даному підприємстві, розглянуто шляхи і можливості їх врегулювання. Стан соціально-трудових на ДП «Виконавчої дирекції по ліквідації ДП «Солотвинського солерудника» знаходиться на обліку Відділення з метою здійснення заходів щодо запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту) з чинником дестабілізації: не виконання колективного договору з питань щодо заборгованості із виплати заробітної плати та своєчасної її виплати. Підприємство проводить заходи, необхідні для ліквідації ДП «Солотвинського солерудника», вартість яких фінансується за рахунок коштів державного бюджету. Проте, Міністерством фінансів України передбачено фінансування ліквідаційних робіт лише у четвертому кварталі поточного року, а роботи по ліквідації проводяться вже зараз. У зв’язку з відсутністю фінансування виникла заборгованість із виплати заробітної плати найманим працівникам, яка має тенденцію до зростання, що призвело до невдоволення найманих працівників та загострення стану соціально-трудових відносин. Адміністрацією підприємства направлено звернення до обласної державної адміністрації та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення фінансування підприємства згідно затвердженого плану ліквідаційних робіт. На даний час позитивної відповіді не отримано.

Під час зустрічі працівниками Відділення надано необхідні рекомендації та роз’яснення чинного законодавства з питань реєстрації та вирішення колективного трудового спору у разі його виникнення відповідно до Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)».