E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Тетяна Трошина,  завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Луганській області
         
12 лютого 2013 року, за координацією відділення НСПП в Луганській області, відбулася планова узгоджувальна зустріч представників сторін колективного трудового спору на державному підприємстві (далі – ДП)  „Донбасантрацит”  міста Красний Луч, який виник 21 травня 2010 року. На порядку денному узгоджувальної зустрічі стояло питання щодо  проведення аналізу стану виконання вимог найманих працівників, які залишилися неврегульованими на теперішній час. Зокрема, ці вимоги стосуються: здійснення оплати праці з урахуванням міжкваліфікаційних коефіцієнтів, ст. 3 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям й іншими засобами індивідуального захисту відповідно до галузевих норм, а також перерахування профспілкам коштів у розмірі не менше 0,6% фонду оплати праці.
По вимозі стосовно проведення розрахунку заробітної плати, виходячи із законодавчо встановленого рівня мінімальної зарплати з урахуванням міжкваліфікаційних (міжпосадових) коефіцієнтів було з’ясовано, що з 01.01.2013 на підприємстві введені нові умови оплати праці, виходячи з розміру мінімальної зарплати 1102 грн. Таке рішення прийнято на підставі наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, до сфери управління якого належить дане підприємство.
В черговий раз представники керівництва ДП «Донбасанрацит» зауважили, що виконання ст.3  Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», у зв’язку із скрутним фінансовим станом підприємства, не може бути виконана за рахунок власних коштів, а державна підтримка на необхідну для цього суму не збільшена.
Залишаються проблемними питання і, відповідно, невирішеними вимоги, що  стосуються забезпечення працівників засобами індивідуального захисту та побутовим вугіллям згідно визначених норм.
Разом з тим, відзначив начальник відділу правового забезпечення відділення НСПП в Луганській області, в рамках вирішення вищезазначеного спору за координацією Служби пройшли усі примирні процедури,   відділенням прийнято рішення по суті даного спору, здійснюється постійний контроль за станом виконання вимог найманих працівників, надаються всебічні консультації та роз’яснення. Однак врегулювання вимог, що залишилися,  потребує вирішення проблем, які їх спричинили, на державному рівні. При цьому, частина вимог на теперішній час втратила свою актуальність.
Також Євген Березін наголосив, що, у відповідності до статті 13 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», сторони конфлікту зобов’язані використати для врегулювання спору всі можливості, не заборонені законодавством. Поряд з цим, при застосуванні найманими працівниками  крайнього засобу вирішення конфлікту – страйку, вони можуть зіткнутися з проблемою, що витікає із нещодавно внесених до чинного законодавства змін стосовно суб’єктів, які по відношенню до найманих працівників виступають протилежною стороною колективного трудового спору на виробничому рівні.
З огляду на вищезазначене, з боку відділення НСПП в Луганській області представницькому органу найманих працівників запропоновано проаналізувати отриману з боку Служби інформацію, визначитись із доцільністю  існування даного колективного трудового спору та розглянути можливість укладення сторонами Угоди про його припинення.