E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

P1012949Тетяна Трошина,  завідувач  сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Луганській області

    

Колективний трудовий спір у товаристві з обмеженою відповідальністю  (далі – ТОВ) «Інтер-інвест вугілля» міста Первомайськ  Луганської області зареєстрований розпорядженням НСПП 12 грудня 2012 року з наступними вимогами найманих працівників: «1. Своєчасно виплачувати заробітну плату найманим працівникам відповідно до вимог статті 115 КЗпП України. 2. Негайно виплатити заборгованість із заробітної плати найманим працівникам за жовтень та листопад 2012 року. 3. Формування тарифної сітки (схеми посадових окладів) здійснювати на підставі тарифної ставки робітника першого розряду, яка повинна перевищувати розмір законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати та міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень розмірів тарифних ставок (посадових окладів) згідно вимог статті 96 КЗпП України». В рамках вирішення даного конфлікту сторонами був утворений трудовий арбітраж, який провів свою роботу у формі засідань в період з 27 грудня 2012 року по 16 січня 2013 року. З метою прийняття обґрунтованого рішення трудовими арбітрами були заслухані пояснення  представників сторін колективного трудового спору та розглянута значна кількість  матеріалів і документів, які стосуються вимог найманих працівників.

 Під час розгляду першої вимоги найманих працівників трудовим арбітражем було встановлено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Інтер-інвест вугілля» не забезпечує своєчасну виплату заробітної плати у відповідності до вимог статті 115 Кодексу Законів про працю України та статті 24 Закону України «Про оплату праці». Відтак трудовий арбітраж вирішив, що дана вимога найманих працівників є правомірною та підлягає задоволенню.
 По другій вимозі із пояснень представників колективного трудового спору (конфлікту) та відповідних документів було з’ясовано, що заборгованість із заробітної плати найманим працівникам за жовтень та листопад 2012 року виплачена в повному обсязі. З огляду на це, трудовий арбітраж дійшов висновку, що другу вимогу найманих працівників слід вважати вирішеною.
Найбільшої ретельності від членів трудового арбітражу вимагав розгляд третьої вимоги найманих працівників. В цій вимозі наймані працівники посилаються на статтю 96 Кодексу законів про працю України. Однак, як було зауважено трудовим арбітражем, ця стаття наводить лише законодавчі принципи формування тарифної сітки. Разом з тим, стаття 15 Закону України «Про оплату праці» і стаття 97 Кодексу Законів про працю України визначають, що тарифні сітки, схеми посадових окладів  встановлюються підприємствами у колективному договорі або у разі, коли колективний договір на підприємстві не укладено, роботодавець зобов’язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності – з іншим уповноваженим на представництво органом. Згідно наданих ТОВ «Інтер-інвест вугілля» доказів, трудовим арбітражем було встановлено, що на підприємстві неодноразово змінювалися власники, і упродовж року з моменту зміни власника новий колективний договір не укладався, а також не вносились відповідні зміни та доповнення до чинного колективного договору.
 Враховуючи, що, відповідно до частини шостої статті 9 Закону України «Про колективні договори і угоди», у разі зміни власника підприємства чинність колективного договору зберігається протягом строку його дії, але не більше одного року, трудовий арбітраж не взяв до уваги колективний договір ТОВ «Інтер-інвест вугілля» на 2005-2008 роки,  на який посилаються представники трудового колективу як на обгрунтування третьої вимоги. До того ж,  іншого нормативного акту, який був би погоджений з виборним органом первинної профспілкової організації та встановлював би тарифну сітку на підприємстві, немає. З огляду на вищеназвані обставини, примирний орган  дійшов до висновку, що у трудового арбітражу відсутні правові підстави для задоволення цієї вимоги.
 З метою врегулювання питання щодо встановлення (формування) тарифної сітки відповідно до вимог чинного законодавства України трудовий арбітраж запропонував ТОВ «Інтер-інвест вугілля» негайно розпочати колективні переговори з виборним органом первинної профспілкової організації з укладення колективного договору на підприємстві.
  Наприкінці роботи трудового арбітражу представники обох сторін колективного трудового спору подякували арбітрів за ретельний розгляд вимог найманих працівників і прийняття обґрунтованого рішення, а відділення НСПП в Луганській    області – за координацію роботи примирного органу і кваліфікований правовий супровід на всіх стадіях вирішення даного конфлікту.