E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

P1012945Тетяна Трошина,  завідувач  сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Луганській області

     

Колективний трудовий спір на комунальному підприємстві «Алчевськпастранс» міста Алчевська  Луганської області зареєстрований розпорядженням НСПП 11 грудня 2012 року з наступною вимогою найманих працівників: «Виплатити в повному обсязі заборгованість із заробітної плати за вересень та жовтень 2012 року». В рамках вирішення даного конфлікту сторонами був утворений трудовий арбітраж, який провів свою роботу у формі засідань в період з 26 грудня 2012 року по 15 січня 2013 року. З метою прийняття обґрунтованого рішення трудовими арбітрами були заслухані пояснення  представників сторін колективного трудового спору та витребувані необхідні документи.
 Під час проведення засідань трудового арбітражу керівник комунального підприємства поінформував, що заборгованість із виплати заробітної плати утворилась з об’єктивної причини – неотримання комунальним підприємством «Алчевськпастранс» в повному обсязі субвенцій з державного бюджету на компенсації витрат, пов’язаних з перевезенням пільгових категорій населення. Так, упродовж 2012 року сума планової субвенції неодноразово зменшувалася і при цьому на кінець року її недоотримання склало більше 150 тис. грн. Така ситуація негативно позначається на фінансовому стані підприємства, у зв’язку з чим виникає несвоєчасна виплата зарплати працівникам і накопичується заборгованість з неї, а також відсутня можливість придбати необхідні матеріали та запчастини. Враховуючи, що 52 одиниці тролейбусів із загальної їх кількості 57 мають термін експлуатації більше 20 років (при нормативному терміні – 10 років), це негативно впливає на якість транспортного обслуговування. Таким чином, констатовані типові для підприємств міськелектротранспорту причини ускладнення стану  соціально-трудових відносин. 
На останньому засіданні трудового арбітражу представники найманих працівників комунального підприємства повідомили, що під час проведення примирних процедур заборгованість із виплати зарплати за вересень 2012 року повністю погашена, разом з тим залишається борг найманим працівникам за жовтень 2012 року (підприємством виплачено лише 13%  заробітної плати за цей місяць).
 Взявши до відома пояснення представників сторін колективного трудового спору та вивчивши матеріали справи, трудовий арбітраж дійшов висновку, що вимога найманих працівників щодо виплати заборгованості із заробітної плати у сумі, яка залишилася на даний час,  підлягає задоволенню.  
Наприкінці засідання трудового арбітражу з боку відділення НСПП в Луганській області сторонам колективного трудового спору були надані роз’яснення, що Рішення трудового арбітражу розглядається сторонами колективного трудового спору в семиденний строк після його отримання. Якщо примирні органи не змогли врегулювати розбіжності між сторонами, причини розбіжностей з обґрунтуванням позицій сторін у письмовій формі доводяться до відома кожної із сторін колективного трудового конфлікту. У цьому разі наймані працівники мають право з метою виконання висунутих вимог застосовувати усі дозволені законодавством засоби. 
Разом з тим, враховуючи наявність першопричини, що призводить до виникнення заборгованості із зарплати,  в день заключного засідання трудового арбітражу орган, уповноважений представляти інтереси найманих працівників КП «Алчевськпастранс», повідомив відділення НСПП про бажання і в подальшому вирішувати розбіжності в рамках правового поля, зокрема про виникнення з 15 січня 2013 року нового колективного трудового спору (конфлікту) на цьому підприємстві з вимогами щодо погашення боргів найманим працівникам за листопад і грудень 2012 року і виплати заробітної плати відповідно до положень статті 115 Кодексу законів про працю України.