E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Олександр Вітровий, головний спеціаліст сектора правового забезпечення відділення НСПП в Хмельницькій області

     

На виконання Указів Президента України та розпоряджень Уряду України щодо вжиття невідкладних заходів до прискорення погашення заборгованості із заробітної плати, відділенням Національної служби посередництва і примирення в Хмельницькій області, у взаємодії з органами місцевої виконавчої влади та самоврядування, забезпечується своєчасне вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) між сторонами соціально-трудових відносин з питань несвоєчасної виплати заробітної плати, а також виявлення причин виникнення таких спорів (конфліктів) та підготовка пропозицій щодо їх запобігання. 
Зокрема, під час здійснення моніторингу стану соціально-трудових відносин комунальних підприємств Хмельницької міської ради особливу увагу привернуло до себе Хмельницьке міське комунальне підприємство „Муніципальна дружина”, в зв’язку з тим, що найманим працівникам не виплачується заробітна плата на протязі серпня, вересня та жовтня поточного року і заборгованість складає 78929 грн., що призвело до погіршення стану соціально-трудових відносин у трудовому колективі. В зв’язку з цим, відділенням НСПП в Хмельницькій області дане підприємство було взято в систему запобігання виникнення колективних трудових спорів (конфліктів). Проводились узгоджувальні зустрічі з адміністрацією та колективом, надавались рекомендації та консультації сторонам для покращення стану соціально-трудових відносин. Незважаючи на проведені відділенням НСПП заходи, заробітна плата не виплачувалась, що значною мірою дестабілізувало  роботу підприємства та призвело до виникнення конфліктної ситуації у колективі.
Так, 08.11.12 року на загальних зборах найманих працівників (чисельний склад 23 - присутні 21 особа) було висунуто вимогу до начальника ХМКП „Муніципальна дружина” „Виплатити заборговану заробітну плату за серпень, вересень, жовтень 2012 року”. Останній повідомив, що виконати вимогу не взмозі. Разом з тим, загальними зборами найманих працівників  було прийнято рішення про вступ у колективний трудовий спір, оскільки інші шляхи вирішення конфліктної ситуації виявилися малорезультативними, а перемовини щодо погашення заборгованості із заробітної плати між трудовим колективом і роботодавцем зайшли у глухий кут.
Враховуючи зазначене та відповідно до ч. 6 ст. 15 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)», п. 3 Положення про порядок реєстрації Національною службою посередництва і примирення висунутих найманими працівниками, профспілкою вимог та колективних трудових спорів (конфліктів), затвердженого наказом НСПП № 47 від 10 липня 2007 року, розпорядженням НСПП № 192-р від 09 листопада 2012 року був зареєстрований колективний трудовий спір між найманими працівниками та роботодавцем: Хмельницьким міським комунальним підприємством «Муніципальна дружина» та присвоєний йому реєстраційний номер 072-12/22-В. Цим же розпорядженням НСПП зареєстрована така вимога найманих працівників:
Виплатити заборговану заробітну плату за серпень, вересень, жовтень 2012 року.
Як результат, 21 листопада 2012 року відбулось засідання трудового арбітражу за участю сторін колективного трудового спору (конфлікту) та представників інших зацікавлених сторін. Розглянувши та вислухавши представників сторін колективного трудового спору, міркування залучених до роботи трудового арбітражу осіб та думку незалежного посередника НСПП Любовецького В.С., а також  дослідивши наявні матеріали, трудовий арбітраж дійшов висновку, що права працівників на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, своєчасне одержання винагороди за працю, гарантовані статтями 43 та 48 Конституції України, а строки виплати заробітної плати встановлені колективним договором та ст.115 КЗпПУ.
 У процесі обговорення трудовими арбітрами були з’ясовані всі обставини колективного трудового спору. Заслухавши сторони колективного трудового спору, пояснення незалежного посередника НСПП Любовецького В.С. та інших зацікавлених осіб, проаналізувавши зібрані матеріали щодо колективного трудового спору, трудовий арбітраж дійшов висновку, що заявлена і зареєстрована розпорядженням НСПП № 192-р від 09 листопада 2012 року вимога найманих працівників ХМКП «Муніципальна дружина» в частині виплати заборгованої заробітної плати за серпень місяць 2012 р. вирішена і підлягає зняттю з реєстрації. Вимога найманих працівників цього підприємства в частині виплати заборгованої заробітної плати за вересень-жовтень 2012 р. обґрунтована, правомірна, підтверджена документально та підлягає задоволенню трудовим арбітражем.
Таким чином, на підставі зазначеного, керуючись ст.115  Кодексу законів про працю України, ст.ст. 2, 7, 11, 12 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)»; Положенням про трудовий арбітраж, затвердженим наказом Національної служби посередництва і примирення № 135 від 18 листопада 2008 року; Регламентом роботи трудового арбітражу по розгляду і вирішенню колективного трудового спору (конфлікту), затвердженим наказом НСПП № 95 від 08 серпня 2008 року, Угодою про утворення трудового арбітражу від 15 листопада 2012 року, трудовий арбітраж  вирішив задовольнити вимогу найманих працівників ХМКП «Муніципальна дружина» в частині виплати заборгованої заробітної плати за вересень-жовтень місяці 2012 р. та зобов’язати роботодавця виплатити заробітну плату найманим працівникам  ХМКП «Муніципальна дружина» за вересень-жовтень місяці 2012 р. у терміни, встановлені ст.115 КЗпПУ та п.п.3.11 Колективного договору між адміністрацією та трудовим колективом ХМКП «Муніципальна дружина» від 10.11.2011 р., а також подальші виплати заробітної плати проводити своєчасно та рекомендувати роботодавцю вирішити питання щодо виплати компенсації втрати частини доходів найманим працівникам ХМКП «Муніципальна дружина» у зв’язку з порушенням строків виплати заробітної плати.
Відділенням Національної служби посередництва і примирення в Хмельницькій області відслідковуватиметься надалі стан соціально-трудових відносин на ХМКП „Муніципальна дружина” з метою забезпечення виконання рішення трудового арбітражу.