E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Оксана Євченко, заступник начальника відділення Національної служби посередництва і примирення в Миколаївській області – завідувач сектора правового забезпечення   

  

11.09.2012 року за участі представників відділення НСПП відбулось третє засідання трудового арбітражу по вирішенню колективних трудових спорів між найманими працівниками та адміністрацією підприємства ПрАТ "Лакталіс-Миколаїв", зареєстрованих розпорядженнями Національної служби посередництва і примирення з 20.04.2012 року.
За результатами попереднього засідання трудовий арбітраж направив адміністрації підприємства рекомендації щодо дотримання положень колективного договору в частині оплати праці, дотримання міжрозрядних коефіцієнтів та інші пропозиції щодо покращення стану соціально-трудових відносин у ПрАТ "Лакталіс-Миколаїв".

На третьому засіданні головою трудового арбітражу Романом Обручковим було озвучено відповідь адміністрації на зазначені вище рекомендації та уточнені деякі суперечливі питання. Трудові арбітри Олексій Мірошниченко та Олена Ніколаєва звернули увагу сторони найманих працівників на дотримання адміністрацією підприємства положень чинного законодавства щодо розмірів оплати праці, водночас пояснивши сторонам, що подальше її підвищення на підприємстві приватної форми власності є питанням колективних переговорів та взаємної згоди сторін. Механізм підвищення розмірів заробітної плати доцільно закріпити в колективному договорі підприємства.
Генеральний директор підприємства Ярослав Гузей запропонував стороні найманих працівників поетапне підвищення розміру заробітної плати, враховуючи фінансовий стан підприємства, зростання мінімальної закупівельної ціни на молоко від приватного сектору та інші економічні тенденції, які впливають на ситуацію в молочній галузі вцілому в державі та на підприємстві зокрема.
Проте, представники сторони найманих працівників з пропозиціями адміністрації не погодились.
Вбачаючи, що не дивлячись на угоду про обов’язковість виконання рішення трудового арбітражу, підписану сторонами спору, основною метою його діяльності є вирішення колективних трудових спорів та прийняття рішення, яке б максимально задовольнило обидві сторони спору, заступником начальника відділення НСПП в Миколаївській області, Оксаною Євченко було запропоновано зібрати конференцію трудового колективу на якій сторона власника поінформує делегатів про можливості виваженого врегулювання питання заробітної плати, враховуючи з одного боку подальший розвиток рентабельності та конкурентоспроможності ПрАТ "Лакталіс-Миколаїв", а з іншого - забезпечення сприятливих умов для зростання рівня заробітної плати. В разі затвердження делегатами конференції механізму підвищення заробітної плати, який пропонує адміністрація підприємства, трудовий арбітраж планує припинити роботу, прийнявши відповідне рішення. В іншому разі пошуки оптимального вирішення колективних трудових спорів триватимуть.