E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

POL09.02.2022У рамках Угоди про співпрацю між Полтавською обласною радою профспілок (Облпрофрада) та відділенням НСПП в Полтавській області (Відділення) 07 лютого відбулась робоча зустріч начальника Відділення О. Атаманюк з головою Облпрофради І. Богуш, під час якої обговорено стан та перспективи розвитку соціально-трудових відносин (СТВ) на підприємствах, в установах і організаціях області.
О. Атаманюк поінформувала про результати роботи Відділення у 2021 році щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) (КТС(К)) на підприємствах області та сприяння їх своєчасному вирішенню. Крім того, ознайомила з Прогнозом розвитку СТВ, виникнення КТС(К) у першому півріччі 2022 року на території Полтавщини.
Начальник Відділення окремо зупинилася на результатах моніторингу стану СТВ у трудових колективах, який Відділення здійснило з початку року спільно з обласними галузевими профспілками, зокрема, у шкільних закладах освіти м. Кременчук, де через недофінансування з місцевого бюджету технічному персоналу затримують виплату заробітної плати.
Також О. Атаманюк зазначила, що в умовах проведеної реорганізації рівень фінансування закладів охорони здоров'я є недостатнім. Саме тому, голови територіальних громад проводять оптимізацію закладів шляхом скорочення посад, що суттєво ускладнює стан СТВ у медичних колективах області через збільшення навантаження та зменшення рівня заробітної плати. А відсутність договорів медзакладів з НСЗУ свідчить і про відсутність державного фінансування за програмою медичних гарантій, що автоматично призводить до затримки виплати заробітної плати медпрацівникам. Така ситуація виникла на КНМП "Лікарня інтенсивного лікування "Кременчуцька"".
Під час зустрічі розглянуто об'єктивні та суб'єктивні фактори, що впливають на розвиток СТВ на підприємствах, в установах і організаціях області, та обговорено питання додержання законодавства про працю, укладення і виконання колективних договорів на галузевих підприємствах Полтавщини.
І. Богуш зазначила, що Облпрофрада наймасовіша громадська організація Полтавщини, яка об'єднує 23 членські організації (з них 19 обласних організацій), 2092 первинки та налічує понад 156,2 тис. спілчан. Також наголосила на важливості подальшої співпраці з Відділенням шляхом залучення до участі у запланованих Облпрофрадою заходах у 2022 році, які спрямовуватимуться на підвищення рівня правової культури профактиву з питань попередження виникнення конфліктних ситуацій у виробничому середовищі та сприяння встановленню соціального діалогу у ході вирішення КТС(К).
Відтак, з метою проведення системного аналізу стану СТВ та прогнозування виникнення КТС(К) на підприємствах області, сторони домовилися й надалі систематично обмінюватися інформацією щодо наявності розбіжностей, які можуть спричинити виникнення конфліктних ситуацій, проводити спільні наради, консультації та інші заходи, організовувати переговори між сторонами соціального діалогу.