E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Відділення НСПП в Полтавській області

Полтава 3.12З метою зростання авторитету Національної служби посередництва і примирення на Полтавщині, прагнучи сприяти підвищенню рівня правових знань учасників соціально-трудових відносин, відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) двічі на рік бере участь у телевізійних програмах обласної державної телерадіокомпанії «Лтава». Відтак, у листопаді 2014 року начальник Відділення Сергій Замицький відповідав на запитання тележурналістки ОДТРК «Лтава» Марини Проскурняк у програмі «Право і обов’язок».

Оскільки запис програми здійснювався в дні відзначення 16-ї річниці з часу утворення Національної служби посередництва і примирення, начальник Відділення доповів телеглядачам про мету, правові засади і принципи діяльності Служби та ознайомив їх з результатами роботи. Зокрема, за 16 років діяльності НСПП сприяла вирішенню понад 4600 вимог у майже 2 тис. колективних трудових спорах, попередженню виникнення близько 6,4 тис. спорів (конфліктів). Працівники Служби організували проведення понад 12,6 тис. примирних процедур, сприяли впровадженню в суспільстві соціального діалогу, як правового механізму вирішення трудових конфліктів.

На пропозицію Марини Проскурняк доповнити ці показники прикладом допомоги конкретному підприємству Полтавщини, Сергій Замицький розповів про хід вирішення двох колективних трудових спорів у ВАТ «Полтавський хлібокомбінат», де Відділенню у взаємодії зі сторонами роботодавця і найманих працівників та із застосуванням примирних процедур вдалося сприяти не тільки виплаті дев’ятимісячної заборгованості із заробітної плати, а й відвернути страйк водіїв-експедиторів, який загрожував виникненням гострого дефіциту хлібобулочних виробів напередодні Новорічних свят. Загалом з часу свого створення Відділення сприяло вирішенню 63 колективних трудових спорів, а на трьох підприємствах продовжує здійснювати примирні процедури.

Телеглядачі мали можливість ознайомитися також з практикою роботи Відділення із запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів). Наприклад, за сприяння Відділення вдалося відвернути спроби застосувати страйк працівниками КП «Полтавський м’ясокомбінат», сприяти в короткий термін поверненню їм заборгованої зарплати, поліпшенню умов праці та виробничого побуту. У такий спосіб, за роки існування, Відділення сприяло попередженню на доконфліктних етапах 385 колективних трудових спорів.

Далі тележурналістка зацікавилася такою формою колективного захисту трудових прав, як страйк та запитала, чи є ефективним такий спосіб вирішення трудового конфлікту. Начальник Відділення роз’яснив зміст розділу ІІІ Страйк Закону України «Про порядок вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів)», навівши перелік обов’язкових умов, дотримання яких має передувати страйку, а також застеріг від дій, які можуть привести до порушення Закону. Адже, у разі недотримання обов’язкових вимог страйк може бути визнаний судом незаконним, що покладає на його організаторів відповідальність згідно із законодавством. Передбачена кримінальна відповідальність осіб, які примушують страйкувати, а також тих, хто застосовуючи погрози або насильство, перешкоджає брати участь у страйку. Працівники Відділення завжди радять вирішувати розбіжності не шляхом страйку, а за столом переговорів, оскільки наслідками страйку здебільшого є економічні і моральні збитки. Відтак, якщо у 2001 році на Полтавщині було зареєстровано 17 страйків, то упродовж останніх шести років – жодного.

Наступне запитання Марини Проскурняк стосувалося виникнення конфліктних ситуацій у філіях Полтавського облавтодору. Сергій Замицький відповів, що дійсно, з початку року тут виникла заборгованість із виплати заробітної плати, яка спричинила зростання протестного потенціалу найманих працівників. Відділення доклало зусиль, аби застерегти їх від неправомірних вчинків, запропонувало законні шляхи вирішення конфлікту. Оскільки подібна ситуація склалася й в інших областях, Національною службою посередництва і примирення у жовтні поточного року зареєстровано колективний трудовий спір між Профспілкою працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України та Кабінетом Міністрів України. Зараз відбуваються примирні процедури, виплачена частина заборгованої зарплати.

На завершення телеефіру Сергій Замицький запросив телеглядачів звертатися до Відділення з питань, що віднесені до компетенції НСПП.

Показ передачі «Право і обов’язок» за участі Відділення відбувся на ОДТРК «Лтава» 28 листопада 2014 року з орієнтованою кількістю глядачів – 700 тис. осіб.