E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Марина Максименко, в.о. начальника відділення НСПП в Чернігівській області – завідувач сектора правового забезпечення


Чернігів 18.1114 листопада та 17 листопада 2014 року в.о. начальника відділення НСПП в Чернігівській області – завідувач сектора правового забезпечення Максименко М.В. виступила в ефірі Чернігівського обласного радіо «Сівер-центр».

У виступі було поінформовано громадськість Чернігівщини про те, що 16 років тому, 17 листопада, Указом Президента України утворена Національна служба посередництва і примирення, постійно діючий державний орган, покликаний забезпечувати переговорний процес і процедуру вирішення колективних трудових спорів (конфліктів), що виникають між найманими працівниками і роботодавцями.

В.о. начальника відділення НСПП зазначила, що потреба в даній інституції стала очевидною саме у 90-х роках, коли під впливом економічних негараздів (призупинення виробництва, невиплати заробітної плати) відбувалися масштабні страйки, мітинги, інші акції соціального протесту. Під час створення НСПП були враховані рекомендації Міжнародної організації праці та досвід розвинених країн, де аналогічні служби існують понад століття і формувалися разом із становленням економіки.

Відтоді в конструкції соціально-трудових відносин ринкового зразка наша Служба відіграє роль посередника, який, у разі виникнення конфліктної ситуації, пропонує сторонам правовий, досудовий шлях врегулювання спірних питань за столом переговорів.

В області з січня 2001 року здійснює свої повноваження відокремлений структурний підрозділ Національної служби посередництва і примирення – відділення НСПП.

Максименко М.В. наголосила, що в процесі діяльності, направленої на поліпшення стану соціально-трудових відносин та збереження соціальної стабільності у трудових колективах Чернігівщини, було вирішено 73 вимоги у 30 колективних трудових спорах (конфліктів), висунутих майже 16-ма тисячами найманих працівників підприємств, установ та організацій.

Так, у результаті вдосконалення системи превентивних заходів щодо запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), відділенню НСПП у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування та організаціями профспілок і роботодавців вдалося не допустити загострення 406-ти конфліктних ситуацій у трудових колективах із загальною кількістю найманих працівників - 146 тис. осіб та забезпечити певну стабільність стану соціально-трудових відносин на підприємствах області.

За словами Максименко М.В., особлива увага в процесі реалізації визначених повноважень приділялась ефективному застосуванню регламентованих Законом України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» примирно-переговорних процедур, проведенню узгоджувальних зустрічей та налагодженню соціального діалогу між сторонами соціально-трудових відносин, використанню різних форм взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями профспілок та роботодавців, з якими на даний час укладено 24 Угоди про співпрацю.

Дієву допомогу у виконанні визначених завдань і функцій надає нам сформований на території області позаштатний інститут Національної служби посередництва і примирення у складі: 13-ти трудових арбітрів НСПП, 5-ти незалежних посередників НСПП та 21-го завідуючого інформаційно-консультаційними центрами, які працюють на громадських засадах у районах і містах обласного підпорядкування.

Також, у виступі було зазначено, що відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні», відділенням НСПП проведена робота по здійсненню оцінки відповідності критеріям репрезентативності 37-ми суб’єктів сторін профспілок і організацій роботодавців.

Наприкінці виступу Максименко М.В. наголосила, що робота відділення НСПП в Чернігівській області в подальшому буде спрямована на поліпшення стабілізації стану соціально-трудових відносин, запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), сприяння своєчасному їх вирішенню, підвищення рівня правової культури учасників соціально-трудових відносин.

Для надання консультативної допомоги з питань законодавства про працю запропонувала звертатися на «гарячу» телефонну лінію Відділення.

В.о. начальника відділення НСПП адресувала теплі слова поздоровлення та подяки відповідальним працівникам місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, об’єднань профспілок і роботодавців, представникам позаштатних інституцій Національної служби посередництва і примирення в районах і містах за вагомий внесок у відстоюванні цінностей соціальної справедливості людей праці, забезпеченні суспільного миру та злагоди.