E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Володимир Демидюк, заступник начальника відділення НСПП у Волинській області – завідувач сектора правового забезпечення


Волинь 18.1114 листопада 2014 року у відділенні Національної служби посередництва і примирення у Волинській області (далі – Відділення) відбулась нарада-семінар з працівниками Відділення, трудовими арбітрами НСПП та незалежними посередниками НСПП. Метою проведення наради стало підбиття підсумків роботи відділення Національної служби посередництва і примирення у Волинській області за 10 місяців 2014 року.

На нараду було запрошено представників Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців та Федерацій профспілок області.

На розгляд наради-семінару були винесені два питання:

- про підбиття підсумків роботи Відділення за 10 місяців 2014 року;

- аналіз процесу підготовки та підвищення кваліфікації трудових арбітрів НСПП та незалежних посередників НСПП, які відбулись у жовтні 2014 року.

На початку наради начальник Відділення О. Клімович привітав присутніх та поінформував про результати діяльності Відділення за 10 місяців 2014 року.

Він наголосив, що 17 листопада 2014 року виповниться 16 років з дня підписання Указу Президента України про утворення Національної служби посередництва і примирення на підставі Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)». «За цей період пройдено шлях, який сьогодні дає нам підстави говорити про те, що як збоку роботодавців, так і з боку найманих працівників та профспілок є взаємодія та порозуміння із працівниками Відділення під час вивчення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в організаціях, установах області та є сприяння під час проведення примирних процедур з розв`язання колективних трудових спорів», – підкреслив О. Клімович.

За 10 місяців 2014 року в системі запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) Відділення перебувало 23 випадки дестабілізації стану соціально-трудових відносин на 23 підприємствах, з середньообліковою чисельністю штатних працівників 3864 особи. Проблема заборгованості із виплати заробітної плати продовжувала ускладнювати стан соціально-трудових відносин у колективах підприємств області. Сума заборгованості із виплати заробітної плати працівників підприємств, установ, організацій, яка стала основною причиною виникнення чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, протягом 10-ти місяців 2014 року становила 11,7 млн. грн. Протягом січня-жовтня 2014 року врегульовано та знято з обліку Відділення 14 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин з приводу невиконання законодавства про працю (а саме – заборгованості із виплати заробітної плати), погашено заборгованість із виплати заробітної плати на загальну суму 8,5 млн. грн.

Начальник Відділення відмітив, що Національна служба посередництва і примирення протягом 2014 року працювала в рамках Програми шведсько-українського проекту. 16 вересня 2014 року на Волині відбувся регіональний семінар «Вирішення трудових спорів в Україні: Нова модель та перспективи її впровадження в Україні», організаторами якого є НСПП та Представництво Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі.

Крім того, О. Клімович зупинився й на одному з основних напрямів діяльності НСПП – посередництві при вирішенні КТС(К). За його словами, практика роботи Відділення показує, що посередництво допомагає відновити спілкування між сторонами; врахувати вимоги кожного, чиї інтереси фігурують в конфлікті; це спосіб уникнення численних проблем з судовими інстанціями, а значить – це економія часу, грошей, емоційних затрат.

Також, начальник Відділення зазначив, що на сьогодні у відділенні НСПП функціонує система зв`язків зі сторонами соціального діалогу на усіх рівнях:

- обласним об`єднанням організацій роботодавців;

- Федерація профспілок області;

- департамент соціального захисту населення;

- Волинським обласним центром зайнятості населення.

Однак, О. Клімович зауважив, що не дивлячись на позитивні результати роботи, ще є над чим працювати, адже на ринку праці як і в нашій області, так і в цілому по Україні існує ряд невирішених проблем: заборгованість із виплати заробітної плати; низький рівень заробітної плати в ряді підприємств, організацій, установ; невиконання умов колективних договорів; низький рівень правової культури сторін соціально-трудових відносин. Свідченням цього є звернення громадян до Відділення.

Після цього, начальник Відділення привітав з успішним проходженням підвищення кваліфікації посередника НСПП Дехтяр Ірину Володимирівну, нових трудових арбітрів НСПП та незалежних посередників НСПП, які пройшли навчання: трудового арбітра НСПП Мороза Ігора Славіковичата (адвокат), незалежного посередника НСПП Матвіїшина Олександра Сегрійовича (юрисконсульт Волинської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки). Він висловив сподівання на тісну співпрацю задля єдиного результату – стабілізації стану соціально-трудових відносин в області.

Крім цього, О. Клімович закликав трудових арбітрів НСПП та незалежних посередників НСПП активно підключитись до передплати Бюлетеня НСПП на 2015 рік та зазначив, що кожен з бажаючих може підготувати статтю для її публікації в Бюлетені НСПП.

У ході наради присутні проаналізували процес навчання на базі Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України та обговорили шляхи його удосконалення.

Підсумовуючи нараду О. Клімович наголосив, що відділення НСПП у Волинській області спільно з трудовими арбітрами НСПП та незалежними посередниками НСПП й надалі виконуватимуть головне завдання – сприяти поліпшенню стану соціально-трудових відносин та запобігати виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) на підприємствах, в установах, організаціях області.