E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Черкаській області

6 жовтня 2014 року, з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю, у актовому залі Будинку спілок Федерації профспілок Черкаської області відбулося засідання «круглого столу» за участі профспілкового активу області, голови Черкаської обласної державної адміністрації Ю.О. Ткаченка та голови Черкаської обласної ради В.М. Коваленко. Крім голови Федерації профспілок Черкаської області П.В. Шевченка та голів галузевих профспілок області, у роботі «круглого столу» взяли участь начальники управлінь Черкаської обласної державної адміністрації, керівники територіальних органів виконавчої влади та начальники обласних управлінь недержавних цільових фондів. Від відділення Національної служби посередництва і примирення в Черкаській області (далі – Відділення) взяли участь начальник Відділення С.Г. Власенко та заступник начальника Відділення – завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування О.І. Петренко.

Розпочинаючи засідання, голова Федерації профспілок Черкаської області П.В. Шевченко доповів про складний стан економіки області, зниження соціальних стандартів, стан соціально-трудових відносин у трудових колективах та дії профспілок щодо захисту прав трудящих. Також, П.В. Шевченко окреслив основні напрями спільної роботи профспілок та органів влади, серед яких: збільшення заробітної плати, легалізація праці найманих працівників, зменшення заборгованості із виплати заробітної плати, створення безпечних умов праці на виробництві, відновлення роботи обласних закладів відпочинку та оздоровлення, як дітей, так і дорослих та інші. Він запропонував голові Черкаської обласної державної адміністрації Ю.О. Ткаченку спільно з роботодавцями розробити та підписати регіональну Угоду, де окреслено основні домовленості, досягнуті в процесі соціального діалогу.

Активну участь у обговоренні проблемних питання, що непокоять профспілкову громадськість Черкащини взяли: голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я В.Г. Кочубей, голова Черкаського обласного комітету профспілки працівників культури В.В. Марштупа та голова обласної організації профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства П.С. Жигайло. Вони відзначили, що профспілкові організації області, як і переважна більшість населення, з розумінням ставляться до об’єктивних труднощів, викликаних воєнними діями та необхідністю радикальних реформ у суспільстві.

На проблемах, пов’язаних з організацією роботи територіальних підрозділів у нових умовах, зупинилися у своїх виступах в. о. начальника територіальної державної інспекції з питань праці у Черкаській області О.М. Хоменко та начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Черкаській області В.М. Драченко. Перш за все, занепокоєння в цих трудових колективах викликає невизначеність порядку подальшого функціонування, неможливість вчасно реагувати на скарги та запити населення та низький рівень оплати праці у цих підрозділах.

Начальник відділення НСПП в Черкаській області С.Г. Власенко відзначив, що відносно стабільний стан соціально-трудових відносин у трудових колективах підприємств області зумовлений як достатньо активною роботою профспілкових організацій, так і розумінням переважної більшості трудящих надскладного стану, що склався у державі. Проте, проблемні питання, що стосуються необхідності підвищення заробітної плати, зменшення заборгованості із її виплати, недопущення порушень законодавства при реорганізації, оптимізації та скороченні найманих працівників тощо, повинні оперативно вирішуватись у процесі соціального діалогу всіх зацікавлених сторін. Відсутність такого діалогу, чи ухиляння від його активного проведення може мати суттєві негативні наслідки та призвести до стихійних акцій соціального протесту.

Голова Черкаської обласної організації профспілки працівників освіти і науки О.Д. Жалдак запропонувала кожні три місяці проводити такі засідання з метою визначення пріоритетів та напрямів співпраці профспілок та влади.

Підводячи підсумки засідання «круглого столу», голова Черкаської обласної державної адміністрації Ю.О. Ткаченко відзначив, що органи влади змушені швидко реагувати на виклики і проблеми, накопичені за всі попередні роки. Саме тому Президент України П.О. Порошенко задекларував 8 ключових програм реформування суспільства та економіки, а саме: реформування судової системи, правоохоронних органів, національної системи безпеки та оборони, охорони здоров’я, державних органів, децентралізація економіки, зміна податкового законодавства та забезпечення енергонезалежності держави. Мета цих реформ – суттєво збільшити ВВП на душу населення за рахунок розвитку економіки, залучити в Україну потужних західних інвесторів, значно підняти соціальні стандарти, збільшити тривалість життя та вивести Україну на провідні позиції у світі. На Черкащині розроблено «Програму розвитку Черкащини до 2020 року», яка передбачає поетапний розвиток економіки із залученням інвесторів, суттєве збільшення на цій основі заробітної плати, приведення рівня якості продукції підприємств області до вимог світових стандартів, зміну напряму та якості освіти, кардинальну зміну системи дії контролюючих органів та інше. Всі ці завдання можливо втілити лише у тісній співпраці держави, профспілок та об’єднань роботодавців.

За результатами роботи «круглого столу», С.Г. Власенко поінформував працівників Відділення про коло обговорених питань, пов’язаних зі сферою діяльності Відділення. Інформація взята до уваги та подальшого використання у роботі Відділення.