E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Відділення НСПП в Полтавській області


20 серпня 2014 року в приміщенні відділення НСПП в Полтавській області (далі – Відділення) відбулася нарада-семінар з арбітрами та незалежними посередниками НСПП.

Відкрила захід заступник начальника Відділення Оксана Атаманюк, яка привітала присутніх та запропонувала у порядку денному розглянути інформацію про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні та Полтавській області у січні-липні 2014 року.

Завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування Відділення Валентина Новицька поінформувала присутніх про стан соціально-трудових відносин, колективні трудові спори (конфлікти) в Україні та ознайомила з результатами роботи Відділення щодо сприяння їх вирішенню у січні-липні 2014 року. Вона зазначила, що за результатами проведених вивчень та моніторингу, Відділення відзначає посилення дії на стан соціально-трудових відносин суб’єктивних чинників, насамперед це втрата позицій на ринках збуту та затримка розрахунків з боку розпорядників бюджетних коштів. Зокрема, упродовж січня-липня 2014 року з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та стабілізації стану соціально-трудових відносин здійснювалися заходи щодо усунення 31 чинника, які призвели до загострення стану соціально-трудових відносин на 30 підприємствах області у 31 випадку ускладнення стану соціально-трудових відносин. Усі випадки виникли через невиконання вимог законодавства про працю та щодо невиконання окремих положень колективного договору в частині заборгованості із виплати заробітної плати та несвоєчасної її виплати.

З метою здійснення заходів по запобіганню виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) проведено 67 узгоджувальних зустрічей, взято участь у 19 засіданнях комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Внаслідок проведених Відділенням заходів, зустрічей з представниками сторін соціально-трудових відносин та за результатами моніторингу усунено 22 дестабілізаційних чинники стану соціально-трудових відносин на 22 підприємствах, як врегульовані. Погашено заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам на суму 15,6 млн. грн.

На окремих підприємствах через негативні чинники економічного та соціального характеру відмічалося значне зростання протестного потенціалу найманих працівників. Зокрема, відбулося дві акції соціального протесту, пов’язаних з дестабілізацією та загостренням стану соціально-трудових відносин у трудових колективах області (філія «Копилянська дорожньо-експлуатаційна дільниця» ДП «Полтавський облавтодор» ПАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», КП «Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» Полтавської міської ради). Відділення здійснювало моніторинг акцій соціального протесту, надавало роз’яснення сторона соціального діалогу щодо врегулювання розбіжностей та спрямовувало конфліктні ситуації виключно в правове русло.

Оксана Атаманюк більш детально поінформувала учасників семінару про хід примирних процедур у колективних трудових спорах (конфліктах), вирішенню яких сприяє Відділення. Так, у ПАТ «Галещинський машинобудівний завод сільськогосподарських машин та обладнання», який зареєстровано в 2014 році з трьома вимогами найманих працівників, відбулося 9 узгоджувальних зустрічей, 3 засідання примирної комісії. Проведені заходи сприяли значному зменшенню заборгованості із виплати заробітної плати та зниженню соціального напруження в колективі.

Ускладнення стану соціально-трудових відносин у колективі КП «Полтавська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» Полтавської міської ради відбувається через масові порушення роботодавцем законодавства України (незаконне скорочення та моральний тиск на найманих працівників, перешкоджання діяльності профспілковій організації тощо). До вирішення даних питань залучено органи прокуратури міста Полтави та області. З початку виникнення спору проведено 6 засідань примирної комісії, 26 узгоджувальних зустрічей та ряд робочих зустрічей з представниками обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення. Залишається не вирішеною друга вимога найманих працівників щодо забезпечення виплати заробітної плати двічі на місяць. В обговоренні ситуації, що склалася на даному підприємстві, взяла участь арбітр НСПП Лариса Мухамадієва, яка підтвердила позицію галузевої профспілки щодо захисту ними порушених прав найманих працівників.

Під час наради-семінару були визначені спільні шляхи подальшої роботи Відділення та представників позаштатних інституцій НСПП по відстеженню стану соціально-трудових відносин на підприємствах області, визначенню проблемних питань, що можуть привести до соціального напруження у трудових колективах, заходи по стабілізації стану соціально-трудових відносин в колективах підприємств, установ, організацій області.

На завершення семінару Оксана Атаманюк привітала всіх присутніх із Днем Незалежності України та запросила взяти участь в урочистих заходах, присвячених Дню Державного Прапора України.