E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Черкаській області


Відповідно до графіка проведення нарад-семінарів у 2014 році, затвердженого наказом відділення НСПП в Черкаській області від 8 січня 2014 року №4, 16 липня 2014 року, в залі примирних процедур відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), відбулася нарада-семінар для арбітрів, посередників, завідуючих інформаційно-консультаційними центрами на тему: «Результати роботи відділення НСПП в Черкаській області у І півріччі 2014 року». У нараді взяли участь фахівці Відділення та представники позаштатних інституцій НСПП.

Відкриваючи засідання, начальник Відділення С.Г. Власенко ознайомив присутніх з результатами роботи Відділення у січні-червні 2014 року. Зокрема, він зазначив, що в цілому стан соціально-трудових відносин в колективах найманих працівників підприємств, установ, організацій Черкаської області у січні-червні 2014 року характеризувався як стабільний. Акцій соціального протесту, пов’язаних з дестабілізацією та загостренням стану соціально-трудових відносин у трудових колективах області, у звітний період не відбулося. Проте, виникнення на окремих підприємствах області негативних чинників економічного та соціального характеру, створювало передумови для соціального напруження. У звітному періоді Відділення сприяло вирішенню 3 вимог найманих працівників у 2 колективних трудових спорах, було взято на облік 18 випадків дестабілізації стану соціально-трудових відносин на 16 підприємствах, установах організаціях та 19 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин. Крім того, Відділення продовжувало здійснювати заходи щодо врегулювання 5 випадків дестабілізації на 5 підприємствах та 6 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, які виникли в минулому році.

У січні-червні 2014 року вирішені та зняті з реєстрації 2 колективні трудові спори та 3 вимоги найманих працівників, попереджено виникнення 15 колективних трудових спорів на 15 підприємствах, усунено 16 чинників дестабілізації стану соціально-трудових відносин, погашено заборгованості із виплати заробітної плати у сумі 1636,7 тис. грн.

Відбулося 34 узгоджувальних зустрічей з метою здійснення заходів по запобіганню виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) та вирішенню колективних трудових спорів та 2 засідання примирної комісії. Фахівці Відділення взяли участь у 14 засіданнях комісій з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

З метою всебічного розширення співробітництва щодо поліпшення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях Черкаської області, та на виконання діючих Угод відділенням НСПП в Черкаській області у січні-червні 2014 року тісно співпрацювало з Федерацією профспілок Черкаської області, Головним управлінням праці та соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаським обласним центром зайнятості. У рамках діючих Угод, між Федерацією профспілок Черкаської області та відділенням НСПП в Черкаській проведено 3 робочі зустрічі з головами обласних галузевих об’єднань профспілок, 1 спільна нарада та 4 засідання «круглого столу», між Головним управлінням праці та соціального захисту населення Черкаської обласної державної адміністрації та відділенням НСПП в Черкаській області проведено 1 робочу зустріч та 4 спільні наради, між Черкаським обласним центром зайнятості та відділенням НСПП в Черкаській області проведено 1 семінар. Крім того, з метою підвищення рівня правової культури працівники Відділення брали участь у 1 нараді та 4 семінарах, що проводилися Черкаським обласним центром перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ, організацій та в 1 нараді, що проводилась в Управлінні Міндоходів в Черкаській області. Також, у січні-червні 2014 року проведені робочі зустрічі керівництва Відділення з керівництвом державної фінансової інспекції в Черкаській області та департаменту фінансової політики Черкаського міськвиконкому.

Головний спеціаліст сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування В.М. Драгомерецька, у своєму виступі зазначила, що основним чинником дестабілізації стану соціально-трудових відносин у січні-червні 2014 року залишалася заборгованість із виплати заробітної плати та несвоєчасна виплата поточної заробітної плати. Сума заборгованості із виплати заробітної плати з початку 2014 року в цілому по області збільшилася на 65,2% та станом на 1 червня 2014 року становила 19,2 млн. грн. Саме заборгованість із виплати заробітної плати та несвоєчасна виплата поточної заробітної плати стали причиною ускладнення стану соціально-трудових відносин у 15 випадках із 18 взятих на облік Відділенням у січні-червні 2014 році випадках дестабілізації стану соціально-трудових відносин, що склало 83,3% від загальної кількості випадків. Сума заборгованості із виплати заробітної плати, яка була причиною дестабілізації стану соціально-трудових відносин у І півріччі 2014 року склала 4347,4 тис. грн.

Трудовий арбітр НСПП, голова Черкаської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення І.В. Анашкевич, під час свого виступу, проаналізував стан соціально-трудових відносин на підприємствах житлово-комунального господарства області, ознайомив присутніх із існуючими на сьогодні проблемними питаннями галузі, зокрема підвищений рівень конфліктогенності спостерігається на одному з найбільших житлово-комунальних підприємств області – комунальному підприємстві «Уманьводоканал» Уманської міської ради» м. Умань. Причиною дестабілізації стану соціально-трудових відносин стала значна сума заборгованості із виплати заробітної плати. Він наголосив на об’єднанні зусиль соціальних партнерів з метою надання правової підтримки в питаннях усунення дестабілізаційних чинників, які негативно впливають на стан соціально-трудових відносин в трудових колективах.

У ході наради-семінару, були визначені шляхи подальшої спільної роботи Відділення та представників позаштатних інституцій НСПП по відстеженню стану соціально-трудових відносин на підприємствах області, визначенню проблемних питань, що можуть привести до соціального напруження в трудових колективах, заходи по стабілізації стану соціально-трудових відносин в колективах підприємств, установ, організацій області.