E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Миколаївській області

Миколаїв 18.0715 липня 2014 року в м. Миколаєві відбувся одноденний регіональний семінар на тему: "Збереження робочих місць в регіонах шляхом проведення економічної модернізації", який організовано представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі та Секретаріатом Національної тристоронньої соціально-економічної ради. Метою семінару була оцінка сучасного стану та перспектив розвитку трудових ресурсів області, як рушійної сили економічного зростання області, визначення пріоритетних напрямів розвитку з урахуванням місцевих можливостей та ризиків, а також ознайомлення із світовим досвідом регіональної економічної політики. У роботі семінару взяли участь представники державного підприємства "Укрпромзовнішекспертиза", секретаріату Національної тристоронньої соціально-економічної ради та члени Миколаївської обласної тристоронньої соціально-економічної ради в особах керівників структурних підрозділів облдержадміністрації, територіальних органів міністерств і відомств України в області, представників обласної ради профспілок та обласної організації роботодавців "Промисловці та підприємці Миколаївщини", а також в.о. начальника відділення НСПП в Миколаївській області С. Загребайленко.

На початку семінару директор департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації М. Тульський та директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації О. Сивопляс поінформували присутніх про стан економічного і соціального розвитку області, проблеми і тенденції у сфері зайнятості населення. Питання зайнятості періодично виносяться на обговорення обласної тристоронньої соціально-економічної ради і вони є обов'язковими для внесення соціальними партнерами у зобов'язання обласної, районних угод, колективних договорів.

Головною проблемою ринку праці, підкреслила О. Сивопляс, є низький рівень її оплати, який не забезпечує відтворення робочої сили і можливості утримувати родину. Це призводить до того, що людям невигідно працювати в легальному секторі економіки. Відтак, спостерігається відтік робочої сили в "тіньову економіку або масовий виїзд громадян за кордон у пошуках роботи". Забезпечення працівниками ефективного функціонування модернізованої економіки, системна реалізація інвестиційних проектів за середню заробітну плату, меншу трьох тисяч гривень, на думку доповідачів, неможливі.

Звичайно, головна форма впливу на вирішення проблеми зайнятості, вважає профспілкова сторона, – колдоговірна робота. Бо саме в цьому документі передбачені основні зобов'язання роботодавця щодо модернізації підприємства, забезпечення продуктивної зайнятості, соціального захисту працівників. Завдяки вжитим спільним заходам сторін у нинішніх складних економічних умовах рівень безробіття в області за методологією МОП вдалося знизити, хоча він ще перевищує середній по Україні.

У рамках семінару секретар Національної тристоронньої соціально-економічної ради О. Шубін презентував матеріали щодо світового досвіду відродження економічної активності "економічно згасаючих" регіонів у різних країнах.

Підвищення ефективності та конкурентноздатності економіки, поліпшення інвестиційного клімату є необхідними передумовами для розвитку трудового потенціалу, збереження існуючих та створення нових робочих місць, легалізації трудових відносин, створення умов по забезпеченню зростання продуктивної зайнятості і доходів працівників.

За підсумками роботи семінару організаторами будуть розроблені методичні рекомендації для Уряду з урахуванням пропозицій сторін соціального діалогу щодо поліпшення ситуації на ринку праці області.

Участь Відділення в такому заході дала ще одну можливість проаналізувати стан економічного розвитку області та ознайомитися з можливими шляхами активізації реального сектору економіки області та пропозиціями щодо шляхів вирішення проблеми скорочення робочих місць.