E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор аналітично-інформаційної роботи та прогнозування відділення НСПП в Черкаській області

Відповідно до Прогнозу розвитку соціально-трудових відносин, виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) у другому півріччі 2014 року відділення НСПП в Черкаській області (далі – Відділення), підприємства галузі житлово-комунального господарства є потенційно конфліктогенними. Тому, в своїй діяльності Відділення приділяє значну увагу моніторингу та аналізу стану соціально-трудових відносин на підприємствах цієї галузі економіки, з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів).

3 липня 2014 року, в залі примирних процедур Відділення, відбулося засідання «круглого столу» за участю голови Черкаської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення І.В.Анашкевича, представників даної профспілки та фахівців Відділення, темою якого було обговорення стану соціально-трудових відносин на підприємствах житлово-комунального господарства області та обговорення Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні.

Під час свого виступу, голова Черкаської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення І.В.Анашкевич, проаналізував стан соціально-трудових відносин на підприємствах житлово-комунального господарства області. Так, підвищений рівень конфліктогенності спостерігається на одному з найбільших підприємств області, яке надає послуги водопостачання та водовідведення – комунальному підприємстві «Уманьводоканал» Уманської міської ради» м. Умань. Причиною дестабілізації стану соціально-трудових відносин стала значна сума заборгованості із виплати заробітної плати, яка виникає вже не перший раз та спричинена складним фінансово-економічним станом підприємства через невідповідність фактичної вартості послуг централізованого водопостачання та водовідведення, затвердженим тарифам, які не покриваються субвенціями.

Він наголосив на об’єднанні зусиль соціальних партнерів з метою надання правової підтримки в питаннях усунення дестабілізаційних чинників, які негативно впливають на стан соціально-трудових відносин в трудових колективах.

У ході обговорення цього питання, начальник Відділення С.Власенко зазначив, що 1 липня 2014 року, з метою запобігання виникненню колективного трудового спору (конфлікту), взято на облік Відділення стан соціально-трудових відносин на комунальному підприємстві «Уманьводоканал» Уманської міської ради» м. Умань з питань виконання вимог законодавства про працю щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Також С. Власенко поінформував присутніх про роботу Відділення за січень-червень 2014 року, результати вивчення, аналізу інформації про стан соціально-трудових відносин, заходи, що вживалися Відділенням з метою запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), а також про взаємодію Відділення з іншими галузевими об’єднаннями профспілок в процесі врегулювання розбіжностей між найманими працівниками та роботодавцями.

Підчас обговорення другого питання, С. Власенко ознайомив присутніх із принципами, рисами та очікуваними результатами впровадження Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні. Зазначив, що розробка даного документа реалізовувалась Експертною групою шведсько-українського проекту «Вирішення трудових спорів в Україні», до якої увійшли досвідчені фахівці НСПП, представники сторін соціального діалогу, науковці та незалежні експерти. Що дало змогу виробити основні напрями та етапи формування ефективного механізму вирішення трудових спорів на основі європейських стандартів та найкращого досвіду.

Представники профспілки взяли активну участь в обговоренні питань щодо актуальності інноваційних механізмів вирішення трудових спорів та висловили сподівання, що Нова модель може стати дієвою системою соціального захисту найманих працівників, згідно до якої підвищується роль і відповідальність організацій профспілок та роботодавців.

Також, під час засідання, було розглянуто ряд інших питань щодо подальшої співпраці, які стосуються соціального діалогу, підвищення рівня правових знань працівників даної галузі з питань вирішення колективних трудових спорів подальшого обміну інформацією щодо стану соціально-трудових відносин у колективах підприємств житлово-комунального господарства.

Підсумовуючи засідання «круглого столу», С. Власенко, зазначив, що взаємодія Відділення та Черкаської обласної організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості та побутового обслуговування населення повинна активізуватись у напрямку проведення спільних моніторингів стану соціально-трудових відносин, вирішення проблемних питань трудових колективів.