E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Нізовцева Світлана Вячеславівна, головний спеціаліст сектору правового забезпечення відділення НСПП в місті Києві та Київській області

04 червня 2014 року відділенням НСПП в місті Києві та Київській області (далі – Відділення) проведено консультативний семінар в умовах реального сектору автопромисловості: «Захист соціально-трудових прав колективом». Так, у рамках семінару начальником Відділення Снігуром Є.А. роз’яснено основні принципи взаємодії учасників соціально-трудових відносин під час колективного трудового спору на рівні роботодавець – НСПП – працівник.

Окремо найманим працівникам пояснено порядок вступу у КТС, процедуру його розгляду, порядок участі в примирних органах, як-то примирна комісія та трудовий арбітраж. Широкого обговорення набуло питання сфери застосування позасудового порядку вирішення трудового спору та визначення його предмету.

Найманими працівниками виявлено зацікавленість у семінарі такого виду, оскільки проблема браку юридичних знань з питань захисту соціально-трудових прав працюючих може стати передумовою для зловживань з боку роботодавця.

Так зазначено, що страйк є крайнім засобом вирішення КТС у зв’язку із відмовою роботодавця у задоволенні вимог трудового колективу. Між тим, дотримання процедури проведення страйку – основна умова його легітимності. Інакше, роботодавець має право на відшкодування збитків, заподіяних внаслідок проведення незаконного страйку у порядку, встановленому чинним законодавством.

Також, представником Відділення ознайомлено учасників з нормативно-правовою базою, яка застосовується під час врегулювання соціально-трудових конфліктів на підприємстві; презентовано буклети відділення НСПП з інформацією про діяльність служби та контактними даними.