E-MAIL РОЗСИЛКА



Joomla Extensions powered by Joobi

      Контакти НСПП: вул. Басейна, 1/2 А, м. Київ, 01024, тел. (044) 235 45 01, 235 44 43, e-mail www.nspp@nspp.gov.ua

Сектор правового забезпечення відділення НСПП в Миколаївській області

Миколаїв 26.0522 травня 2014 року в приміщенні Миколаївської обласної ради профспілок в рамках Угоди про співпрацю між відділенням НСПП в Миколаївській області (далі – Відділення) та Миколаївською обласною радою профспілок, Угоди про співпрацю між Відділенням та Головним управлінням юстиції у Миколаївській області відбулось двадцять шосте засідання Громадського університету правових знань з профспілковим активом області, позаштатними інституціями Національної служби посередництва і примирення та працівниками Відділення на тему "Реалізація трудових прав через механізми Європейського суду з прав людини: досвід Миколаївщини".

Засідання Громадського університету розпочалось вступним словом начальника відділення НСПП в Миколаївській області Оксани Євченко, яка пояснила, що Європейський суд з прав людини як головний правозахисний орган європейської системи захисту прав людини відіграє важливу роль у відновленні порушених трудових прав громадян України.

Після вступного слова з доповіддю виступила Єлизавета Пернатій, заступник начальника Головного управління юстиції у Миколаївській області, представник Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини у Миколаївській області, яка розповіла присутнім на прикладі Миколаївської області про практику розгляду Європейським судом з прав людини звернень громадян України, права яких порушувалися.

Виступаюча звернула увагу на порядок звернення до Європейського суду з прав людини, на його підстави, форму і зміст. Заяви повинні бути подані проти держави, яка є учасницею Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і не може бути спрямована проти приватної особи чи неурядової організації. Крім того, Європейський суд з прав людини розглядає заяви лише після того, як заявником були вичерпані всі засоби захисту своїх прав, передбачені національною правовою системою і протягом шести місяців з дня ухвалення остаточного рішення національного суду, яке не підлягає оскарженню. За кількістю поданих звернень до Європейського суду з прав людини Україна займає третє місце.

Особливу цікавість учасників заходу викликала інформація щодо прикладів розгляду Європейським судом з прав людини окремих звернень громадян України, які проживають на території Миколаївської області стосовно відновлення їхніх порушених соціально-економічних та трудових прав.

Після запланованих виступів всі бажаючі мали змогу поставити запитання виступаючій та отримати вичерпні відповіді. За результатами роботи учасники засідання Громадського університету правових знань подякували організаторам за проведений захід.